Lody mleczno-czekoladowe
- 6 porcji
- 20 minut
- Średnie
Składniki:
Narzędzia
- Maszynka do lodów (opcjonalnie) - 1 szt. (0,7 - 1,2 l)
- Odpowiednio dużo miejsca w zamrażarce - ½ szuflady wysokości 15 cm
- Tyleż samo miejsca w lodówce (przy temperaturach powyżej 20°C) albo jakiś pojemnik styropianowy lub lodówka turystyczna
- Trzepaczka (najlepiej elektryczna) - 1 szt.
- Wysokie naczynie - min. 0,7 l
- Rondelek - min. 0,25 l
- Czajnik lub garnek na wodę - min. 0,5 l
- Długa łyżka (np. barmańska) - 1 szt.
- Mieszadełko lub łyżka stołowa - 1 szt.
- Fartuch kuchenny (lub robocze ubranie) - 1 szt.
Nabiał
- Śmietanka (wystarczy 30%) - 250 ml
- Mleko 2% - 100 ml
- Jajko (najlepiej UV, aby nie trzeba było ich “parzyć”) - 1 szt.
Sypkie
- Cukier puder - 25 g
- Kakao ciemne np. Celiko, Albona (opcjonalnie) - 1 bardzo kopiata łyżeczka (3 g)
Słodycze
- Czekolada mleczna Goplana - 1,5 op. (135 g)
Przygotowanie
- Poprzedniego dnia włożyć wkład chłodniczy maszynki do lodów do zamrażarki;
- Założyć fartuch;
- Do rondelka nalać 100 ml mleka;
- Ustawić na małym ogniu, wkruszyć czekoladę i mieszać aż do rozpuszczenia (po ok. 1 minucie można ogień wyłączyć bo czekolada i tak się rozpuści, a całość nie powinna być zbyt gorąca);
- Rondelek wstawić do lodówki (przy szklanych półkach lepiej ustawić go na jakiejś tekturce, np. pudełku od jajek);
- Nastawić wodę na wrzątek (wystarczy 0,5 l);
- Jajko ułożyć na dnie zlewu (w odpływie) i gdy tylko zagotuje się woda polać nią jajko, obrócić do góry nogami i sparzyć też z drugiej strony;
- Do wysokiego naczynia nalać 250 ml zimnej śmietanki (nie może być kwaśna!);
- Ubijać na maksymalnych obrotach, aż zrobi się bardzo gęsta (około 1,5 minuty). W trakcie ubijania pojemnik warto odrobinę nachylić, ale trzeba uważać aby zbytnio nie zachlapać sobie kuchni. Lepsze jest wrogiem dobrego, bo śmietanka nie lubi zbyt długiego ubijania;
- Dodać cukier puder i jeszcze chwilę poubijać (dodatek cukru utrwali nam strukturę bitej śmietany);
- Wbić jajko, wlać mleko z czekoladą (resztki “wydrapać” łyżką), przestawić ubijaczkę na niskie obroty i całość zamieszać do uzyskania jednobarwnej masy;
- Zmontować maszynę, włączyć (jeszcze pustą) i wlać przygotowaną masę (resztki “wydrapać” długą łyżką);
- Przy temperaturach powyżej 20°C maszynę włożyć do lodówki;
- Mieszać 40 minut lub nieco krócej (gdy maszyna zacznie mieć problemy z mieszaniem);
- Bezzwłocznie umyć trzepaczkę, oraz użyte naczynia i łyżki.
Sposób podania
W szklanych miseczkach lub miseczkach waflowych do lodów (np. Miran). Można podawać z bitą śmietaną (przepis na bitą śmietanę), wiśniami w syropie i innymi lodami (np. biało-czekoladowymi lub śmietankowymi).