Bita śmietana

Oceń przepis

Średnia ocena: 3
  • 4 porcje
  • 5 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

Narzędzia

  • Trzepaczka (najlepiej elektryczna) - 1 szt.
  • Wysokie naczynie - min 0,7 (lub 0,5) l
  • Długa łyżka (np. barmańska) - 1 szt.
  • Fartuch kuchenny (albo robocze ubranie) - 1 szt.

Nabiał

  • Śmietanka (wystarczy 30%) - 200-250 ml

Sypkie

  • Cukier puder - 25 (lub 20) g

Przygotowanie

  1. Założyć fartuch;
  2. Do wysokiego naczynia nalać 200-250 ml zimnej śmietanki (nie może być kwaśna!);
  3. Ubijać na maksymalnych obrotach, aż zrobi się bardzo gęsta (około 1,5 minuty). Lepsze jest wrogiem dobrego, bo śmietanka nie lubi zbyt długiego ubijania. W trakcie ubijania pojemnik warto odrobinę nachylić, ale trzeba uważać aby zbytnio nie zachlapać sobie kuchni.
  4. Dodać cukier puder (wystarczy 10 g na każde 100 ml śmietanki) i jeszcze chwilę poubijać (dodatek cukru utrwali nam strukturę bitej śmietany);
  5. Umyć trzepaczkę i (ewentualnie) szafki.

Sposób podania

Jako półprodukt lub dodatek do naleśników, ciast, owoców oraz lodów.

Sposób przechowywania

W lodówce do 48 h.

Oceń ten przepis