Lody borówkowe
- 7 porcji
- 20 minut
- Łatwe
Składniki:
Narzędzia
- Maszynka do lodów (opcjonalnie) - 1 szt. (0,7 - 1,2 l)
- Odpowiednio dużo miejsca w zamrażarce - ½ szuflady wysokości 15 cm
- Tyleż samo miejsca w lodówce (przy temperaturach powyżej 20°C) albo jakiś pojemnik styropianowy lub lodówka turystyczna
- Trzepaczka (najlepiej elektryczna) - 1 szt.
- Mikser (najlepiej ręczny)
- Naczynie wysokie - min. 0,7 l
- Drugie naczynie (do miksowania) - min. 0,5 l
- Czysta bawełniana ściereczka - 1 szt. (lub 4-5 papierowych ręczników)
- Czajnik lub garnek na wodę - min. 0,5 l
- Długa łyżka (np. barmańska) - 1 szt.
- Mieszadełko lub łyżka stołowa - 1 szt.
- Fartuch kuchenny (lub robocze ubranie) - 1 szt.
Nabiał
- Śmietanka (wystarczy 30%) - 250 ml
- Mleko 2% - 50 ml
- Jajko (najlepiej UV, aby nie trzeba było ich “parzyć”) - 1 szt.
Sypkie
- Cukier puder - 25 g
Owoce
- Borówki amerykańskie - 250 g
Przygotowanie
- Poprzedniego dnia włożyć wkład chłodniczy maszynki do lodów do zamrażarki;
- Założyć fartuch;
- Nastawić wodę na wrzątek (wystarczy 0,5 l);
- Borówki umyć, przebrać, oskubać z ogonków i osuszyć (np. bawełnianą ściereczką);
- Do naczynia do miksowania nalać 100 ml mleka, wrzucić borówki i miksować aż do uzyskania kolorowej masy;
- Jajko ułożyć na dnie zlewu (w odpływie) i gdy tylko zagotuje się woda polać nią jajko, obrócić do góry nogami i sparzyć też z drugiej strony;
- Do wysokiego naczynia nalać 250 ml zimnej śmietanki (nie może być kwaśna!);
- Ubijać na maksymalnych obrotach, aż zrobi się bardzo gęsta (około 1,5 minuty). W trakcie ubijania pojemnik warto odrobinę nachylić, ale trzeba uważać aby zbytnio nie zachlapać sobie kuchni. Lepsze jest wrogiem dobrego, bo śmietanka nie lubi zbyt długiego ubijania;
- Dodać cukier puder i jeszcze chwilę poubijać (dodatek cukru utrwali nam strukturę bitej śmietany);
- Wbić jajko, wlać mleko z owocami (resztki “wydrapać” łyżką), przestawić ubijaczkę na niskie obroty i całość zamieszać do uzyskania jednobarwnej masy;
- Zmontować maszynę, włączyć (jeszcze pustą) i wlać przygotowaną masę (resztki “wydrapać” długą łyżką);
- Przy temperaturach powyżej 20°C maszynę włożyć do lodówki;
- Mieszać 40 minut lub nieco krócej (gdy maszyna zacznie mieć problemy z mieszaniem);
- Bezzwłocznie umyć trzepaczkę, oraz użyte naczynia i łyżki.
Sposób podania
W szklanych miseczkach lub miseczkach waflowych do lodów (np. Miran). Można podawać z bitą śmietaną, borówką amerykańską lub innymi lodami (np. porzeczkowymi lub waniliowymi).