Lody biało-czekoladowe

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 6 porcji
  • 20 minut
  • Średnie

Składniki:

Narzędzia

  • Maszynka do lodów (opcjonalnie) - 1 szt. (0,7 - 1,2 l)
  • Odpowiednio dużo miejsca w zamrażarce - ½ szuflady wysokości 15 cm
  • Tyleż samo miejsca w lodówce (przy temperaturach powyżej 20°C) albo jakiś pojemnik styropianowy lub lodówka turystyczna
  • Trzepaczka (najlepiej elektryczna) - 1 szt.
  • Naczynie wysokie - min. 0,7 l
  • Rondelek - min. 0,25 l
  • Czajnik lub garnek na wodę - min. 0,5 l
  • Długa łyżka (np. barmańska) - 1 szt.
  • Mieszadełko lub łyżka stołowa - 1 szt.
  • Fartuch kuchenny (lub robocze ubranie) - 1 szt.

Nabiał

  • Śmietanka (wystarczy 30%) - 250  ml
  • Mleko 2% - 100 ml
  • Jajka (najlepiej UV, aby nie trzeba było ich “parzyć”) - 1 szt.

Sypkie

  • Cukier puder - 25 g

Słodycze

  • Biała czekolada bezglutenowa - 1 op. (100 g)

Czas przygotowania nie uwzględnia czasu mrożenia wkładu (12 h) i kręcenia lodów (40 minut).
Przepis na 0,6 l lodów (12 kulek). Możesz skorzystać z przepisu na domowy cukier puder (https://kuchniabezglutenowa.pl/przepis/domowy-cukier-puder/). Bez maszyny mieszającej lody można też wykonać w samej zamrażarce, tylko trzeba je co 5 minut “zakręcić” (co nie jest zbyt zdrowe dla zamrażarki).

Przygotowanie

  1. Poprzedniego dnia włożyć wkład chłodniczy maszynki do lodów do zamrażarki;
  2. Założyć fartuch;
  3. Do rondelka nalać 100 ml mleka;
  4. Ustawić na małym ogniu, wkruszyć czekoladę i mieszać aż do rozpuszczenia (po ok. 1 minucie można ogień wyłączyć bo czekolada i tak się rozpuści, a całość nie powinna być zbyt gorąca);
  5. Rondelek wstawić do lodówki (przy szklanych półkach lepiej ustawić go na jakiejś tekturce, np. pudełku od jajek);
  6. Nastawić wodę na wrzątek (wystarczy 0,5 l);
  7. Jajko ułożyć na dnie zlewu (w odpływie) i gdy tylko zagotuje się woda polać nią jajko, obrócić do góry nogami i sparzyć też z drugiej strony;
  8. Do wysokiego naczynia nalać 250 ml zimnej śmietanki (nie może być kwaśna!);
  9. Ubijać na maksymalnych obrotach, aż zrobi się bardzo gęsta (około 1,5 minuty). W trakcie ubijania pojemnik warto odrobinę nachylić, ale trzeba uważać aby zbytnio nie zachlapać sobie kuchni. Lepsze jest wrogiem dobrego, bo śmietanka nie lubi zbyt długiego ubijania;
  10. Dodać cukier puder i jeszcze chwilę poubijać (dodatek cukru utrwali nam strukturę bitej śmietany);
  11. Wbić jajko, wlać mleko z czekoladą (resztki “wydrapać” łyżką), przestawić ubijaczkę na niskie obroty i całość zamieszać do uzyskania jednobarwnej masy;
  12. Zmontować maszynę, włączyć (jeszcze pustą) i wlać przygotowaną masę (resztki “wydrapać” długą łyżką);
  13. Przy temperaturach powyżej 20°C maszynę włożyć do lodówki;
  14. Mieszać 40 minut lub nieco krócej (gdy maszyna zacznie mieć problemy z mieszaniem);
  15. Bezzwłocznie umyć trzepaczkę, oraz użyte naczynia i łyżki.

Sposób podania

W szklanych miseczkach lub miseczkach waflowych do lodów (np. Miran) lub jako dodatek do ciast (np. gorącej szarlotki). Można podawać z bitą śmietaną (https://kuchniabezglutenowa.pl/przepis/bita-smietana/), konfiturą, drobnymi owocami lub innymi lodami (np. mleczno-czekoladowymi lub śmietankowymi).

Oceń ten przepis