Zupa zacierkowa
- 10 porcji
- 1 godzina 15 minut
- Łatwe
Składniki:
- Udko z kurczaka - 2 sztuki
- Ziemniak - 1kg
- Pietruszka korzeń - ok. 80gr
- Marchew - ok. 400gr
- Seler korzeń - ok. 120gr
- Por - ok. 80gr
- Czosnek - 2 ząbki
- Ziele angielskie - 10 sztuk
- Liść laurowy - 4 sztuki
- Natka pietruszki - 1 garść
- Koperek (u mnie suszony) - 1 łyżeczka
- Kurkuma - pół łyżeczki
- Pieprz
- Sól
zacierka
- Mąka ryżowa - 60 gr
- Mąka kukurydziana - 40gr
- Mąka ziemniaczana - 40gr
- Mąka owsiana - 20gr
- Jajko - 2 sztuki
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Woda - 2 łyżki
Przygotowanie
Zacierka
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i zagnieć w kulkę. W razie potrzeby dodaj więcej mąki ziemniaczanej. Gotową masę przełóż do pojemnika i schowaj do zamrażarki.
Zupa
Do garnka włóż umyte udka, dodaj 4 l wody, ziele angielskie, liście laurowe, pokrojony por, obrany czosnek, kurkumę i łyżeczkę soli. Zagotuj. W międzyczasie obierz i umyj pozostałe warzywa. Ziemniaki pokrój w kostkę, resztę warzyw zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do gotującej się zupy. Kiedy warzywa będą już prawie gotowe, na tarce o dużych oczkach zetrzyj (bezpośrednio do garnka) przygotowaną wcześniej masę na zacierkę. Dodaj pietruszkę i koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez 3-5 min.
Smacznego:-)