Zupa zacierkowa

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 10 porcji
  • 1 godzina 15 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Udko z kurczaka - 2 sztuki
  • Ziemniak - 1kg
  • Pietruszka korzeń - ok. 80gr
  • Marchew - ok. 400gr
  • Seler korzeń - ok. 120gr
  • Por - ok. 80gr
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Ziele angielskie - 10 sztuk
  • Liść laurowy - 4 sztuki
  • Natka pietruszki - 1 garść
  • Koperek (u mnie suszony) - 1 łyżeczka
  • Kurkuma - pół łyżeczki
  • Pieprz
  • Sól

zacierka

  • Mąka ryżowa - 60 gr
  • Mąka kukurydziana - 40gr
  • Mąka ziemniaczana - 40gr
  • Mąka owsiana - 20gr
  • Jajko - 2 sztuki
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Woda - 2 łyżki

Pyszna zupa z domową zacierką. Zawsze gotuję więcej, na drugi dzień jest jeszcze lepsza.

Przygotowanie

Zacierka

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i zagnieć w kulkę. W razie potrzeby dodaj więcej mąki ziemniaczanej. Gotową masę przełóż do pojemnika i schowaj do zamrażarki.

Zupa

Do garnka włóż umyte udka, dodaj 4 l wody, ziele angielskie, liście laurowe, pokrojony por, obrany czosnek, kurkumę i łyżeczkę soli. Zagotuj. W międzyczasie obierz i umyj pozostałe warzywa. Ziemniaki pokrój w kostkę, resztę warzyw zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do gotującej się zupy. Kiedy warzywa będą już prawie gotowe, na tarce o dużych oczkach zetrzyj (bezpośrednio do garnka) przygotowaną wcześniej masę na zacierkę. Dodaj pietruszkę i koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez 3-5 min.

Smacznego:-)

Oceń ten przepis