Zupa z boczniaków
- 4 porcje
- 30 minut
- Łatwe
Składniki:
- Boczniaki - 1/2 kg
- Marchewka - 1 szt.
- Pietruszka - 1 szt.
- Seler - 1/2 szt.
- Cebula - 1 szt.
- Por - kawałek jasnej części
- Ziele angielskie - 4 kulki
- Liść laurowy - 3 szt.
- Majeranek - 1 czubata łyżeczka
- Lubczyk - 1 płaska łyżeczka
- Imbir suszony - 1/2 łyżeczki lub kawałeczek imbiru świeżego (utartego na tarce)
- Gałka muszkatołowa - 1 szczypta
- Pieprz
- Sól
Przygotowanie
- Boczniaki oczyścić, pokroić w paski.
- Cebulę i pora pokroić w talarki.
- Warzywa korzeniowe obrać i pokroić.
- Rozgrzać olej w dużym garnku, wrzucić warzywa i boczniaki. Chwilę dusić.
- Dodać wszystkie przyprawy.
- Wlać około dwa litry gorącej wody.
- Gotować pod przykryciem około 20 minut (aż warzywa będą miękkie).
Jeśli ktoś chce, może zupę zagęścić, ale nie jest to konieczne.