Zupa z boczniaków

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 4 porcje
  • 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Boczniaki - 1/2 kg
  • Marchewka - 1 szt.
  • Pietruszka - 1 szt.
  • Seler - 1/2 szt.
  • Cebula - 1 szt.
  • Por - kawałek jasnej części
  • Ziele angielskie - 4 kulki
  • Liść laurowy - 3 szt.
  • Majeranek - 1 czubata łyżeczka
  • Lubczyk - 1 płaska łyżeczka
  • Imbir suszony - 1/2 łyżeczki lub kawałeczek imbiru świeżego (utartego na tarce)
  • Gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • Pieprz
  • Sól

Często wśród moich dań na wynos znajdują się zupy. Ważne, aby wybrać dobry, sprawdzony, szczelny pojemnik na zupę. A boczniaki to świetne grzyby, bardzo je lubię.

Przygotowanie

  • Boczniaki oczyścić, pokroić w paski.
  • Cebulę i pora pokroić w talarki.
  • Warzywa korzeniowe obrać i pokroić.
  • Rozgrzać olej w dużym garnku, wrzucić warzywa i boczniaki. Chwilę dusić.
  • Dodać wszystkie przyprawy.
  • Wlać około dwa litry gorącej wody.
  • Gotować pod przykryciem około 20 minut (aż warzywa będą miękkie).

Jeśli ktoś chce, może zupę zagęścić, ale nie jest to konieczne.

Oceń ten przepis