Najprostsza zupa ogórkowa
- 4 porcje
- 25 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Ogórki kiszone - 500 g
- Ziemniaki - 500 g
- Marchewka - 2
- Pietruszka - 1 mała
- Seler - kawałek
- Olej lub masło - 2-3 łyżki
- Sól
- Listek laurowy
- Ziele angielskie
- Śmietanka roślinna lub mleko kokosowe (opcjonalnie)
- Pęczek koperku
Przygotowanie
Do garnka z wodą (1-1,5 litra) włożyć obraną i pokrojoną w kostkę pietruszkę oraz seler, posolić, dodać przyprawy i zagotować. W międzyczasie ogórki i marchew zetrzeć na tarce na drobniejszych lub grubszych oczkach (w zależności od upodobań) i przesmażyć na maśle ok. 5-10 minut. Dodać do garnka z warzywami.
Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę, zalać osoloną wodą i ugotować do miękkości.
Zupę ogórkową połączyć z ugotowanymi ziemniakami i wywarem z gotowania ziemniaków. W razie konieczności doprawić jeszcze solą oraz pieprzem, posypać posiekanym, świeżym koperkiem. Kto chce, może zupę zabielić śmietanką roślinną lub mlekiem kokosowym, ale nie jest to konieczne.