Najprostsza zupa ogórkowa

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 4 porcje
  • 25 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Ogórki kiszone - 500 g
  • Ziemniaki - 500 g
  • Marchewka - 2
  • Pietruszka - 1 mała
  • Seler - kawałek
  • Olej lub masło - 2-3 łyżki
  • Sól
  • Listek laurowy
  • Ziele angielskie
  • Śmietanka roślinna lub mleko kokosowe (opcjonalnie)
  • Pęczek koperku

Zupa ogórkowa w najprostszej wersji. Tutaj z ziemniakami, ale może być też w opcji z ryżem.

Przygotowanie

Do garnka z wodą (1-1,5 litra) włożyć obraną i pokrojoną w kostkę pietruszkę oraz seler, posolić, dodać przyprawy i zagotować. W międzyczasie ogórki i marchew zetrzeć na tarce na drobniejszych lub grubszych oczkach (w zależności od upodobań) i przesmażyć na maśle ok. 5-10 minut. Dodać do garnka z warzywami.

Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę, zalać osoloną wodą i ugotować do miękkości. 

Zupę ogórkową połączyć z ugotowanymi ziemniakami i wywarem z gotowania ziemniaków. W razie konieczności doprawić jeszcze solą oraz pieprzem, posypać posiekanym, świeżym koperkiem. Kto chce, może zupę zabielić śmietanką roślinną lub mlekiem kokosowym, ale nie jest to konieczne.

Oceń ten przepis