Łatwa zupa krem z buraczków

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 4 porcje
  • 40 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Burak (lub 1 pęczek botwinki) - 4 średnie sztuki
  • Ziemniak - 2 sztuki
  • Cebula - 1/2 sztuki
  • Jogurt naturalny - 2 łyżki
  • Jajko - 2 sztuki
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Ocet winny (do wody do gotowania jaj) - 1/2 łyżeczki
  • Oliwa lub masło - 1 łyżka
  • Przyprawy: sól, pieprz, bezglutenowa jarzynka
  • Koperek - kilka gałązek

Łatwa kremowa zupa z naszych swojskich polskich buraczków. Zupę można lekko zakwasić sokiem z cytryny lub pomarańczy. Jaja w koszulkach można zastąpić jajami na twardo pokrojonymi na cząstki lub w ogóle z nich zrezygnować.

Przygotowanie

W niedużej ilości osolonej wody – odrobinę ponad poziom warzyw – ugotować pokrojone w nieduże kawałki buraczki razem z ziemniakami i cebulą (ok. pół godziny jeżeli buraki, jeśli botwinka, to wystarczy 20 minut, buraczki od botwinki gotujemy wraz z pokrojonymi łodyżkami, a zielone liście myjemy i zostawiamy na później). Pod koniec gotowania dodać czosnek i pieprz. Zupę zestawić z ognia.

Ugotować jajka w koszulkach: W rondelku zagotować wodę z octem, jajka rozbić po jednym, wlać delikatnie do gotującej wody. Gotować do 4 minut na niedużym ogniu, tak, żeby białko było ścięte, a żółtko lekko płynne. Wyjmować delikatnie łyżką cedzakową.

W czasie, kiedy gotują się jajka, blenderem zmiksować warzywa wraz z płynem, w którym się gotowały. Do gorącej zupy dodać masło lub oliwę, zielone posiekane liście z botwinki i posiekany koperek, wymieszać, odstawić na kilka minut pod przykryciem. Wlać gotową zupę do talerzy, dodać po łyżce jogurtu naturalnego, zamieszać, na środek wyłożyć jajka.

Oceń ten przepis