Łatwa zupa krem z buraczków
- 4 porcje
- 40 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Burak (lub 1 pęczek botwinki) - 4 średnie sztuki
- Ziemniak - 2 sztuki
- Cebula - 1/2 sztuki
- Jogurt naturalny - 2 łyżki
- Jajko - 2 sztuki
- Czosnek - 1 ząbek
- Ocet winny (do wody do gotowania jaj) - 1/2 łyżeczki
- Oliwa lub masło - 1 łyżka
- Przyprawy: sól, pieprz, bezglutenowa jarzynka
- Koperek - kilka gałązek
Przygotowanie
W niedużej ilości osolonej wody – odrobinę ponad poziom warzyw – ugotować pokrojone w nieduże kawałki buraczki razem z ziemniakami i cebulą (ok. pół godziny jeżeli buraki, jeśli botwinka, to wystarczy 20 minut, buraczki od botwinki gotujemy wraz z pokrojonymi łodyżkami, a zielone liście myjemy i zostawiamy na później). Pod koniec gotowania dodać czosnek i pieprz. Zupę zestawić z ognia.
Ugotować jajka w koszulkach: W rondelku zagotować wodę z octem, jajka rozbić po jednym, wlać delikatnie do gotującej wody. Gotować do 4 minut na niedużym ogniu, tak, żeby białko było ścięte, a żółtko lekko płynne. Wyjmować delikatnie łyżką cedzakową.
W czasie, kiedy gotują się jajka, blenderem zmiksować warzywa wraz z płynem, w którym się gotowały. Do gorącej zupy dodać masło lub oliwę, zielone posiekane liście z botwinki i posiekany koperek, wymieszać, odstawić na kilka minut pod przykryciem. Wlać gotową zupę do talerzy, dodać po łyżce jogurtu naturalnego, zamieszać, na środek wyłożyć jajka.