Zupa dyniowa

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 4 porcje
  • 45 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Woda - ok 1,5-2 litrów
  • Dynia - 1 sztuka (ok. 0,5 kg)
  • Pietruszka - 1 średni korzeń
  • Ziemniak - 3 sztuki
  • Marchewka - 2 sztuki
  • Cebula - 1 średnia sztuka
  • Czosnek - ok. 1 ząbek
  • Masło - 1 łyżka
  • Śmietanka 30 % - 100 ml
  • Świeży imbir - 1 mały kawałek starty na tarce

Przyprawy i dodatki

  • Kurkuma - 0,5 łyżeczki
  • Kardamon
  • Pieprz i sól do smaku
  • Świeża kolendra do ozdoby lub prażone płatki migdałów

Przygotowanie

Dynię , ziemniaki, marchewkę, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Na maśle podsmażamy obraną cebulę, następnie dorzucamy pokrojone warzywa. Wszystko razem smażymy. Dolewamy wodę i gotujemy ok 30 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek . Następnie wszystko blendujemy. Dodajemy śmietankę 30% i przyprawiamy do smaku. Dla ozdoby możemy dać świeżą kolendrę lub prażone płatki migdałów.

Smacznego!

Oceń ten przepis