Zupa dyniowa
- 4 porcje
- 45 minut
- Łatwe
Składniki:
- Woda - ok 1,5-2 litrów
- Dynia - 1 sztuka (ok. 0,5 kg)
- Pietruszka - 1 średni korzeń
- Ziemniak - 3 sztuki
- Marchewka - 2 sztuki
- Cebula - 1 średnia sztuka
- Czosnek - ok. 1 ząbek
- Masło - 1 łyżka
- Śmietanka 30 % - 100 ml
- Świeży imbir - 1 mały kawałek starty na tarce
Przyprawy i dodatki
- Kurkuma - 0,5 łyżeczki
- Kardamon
- Pieprz i sól do smaku
- Świeża kolendra do ozdoby lub prażone płatki migdałów
Przygotowanie
Dynię , ziemniaki, marchewkę, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Na maśle podsmażamy obraną cebulę, następnie dorzucamy pokrojone warzywa. Wszystko razem smażymy. Dolewamy wodę i gotujemy ok 30 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek . Następnie wszystko blendujemy. Dodajemy śmietankę 30% i przyprawiamy do smaku. Dla ozdoby możemy dać świeżą kolendrę lub prażone płatki migdałów.
Smacznego!