Zupa dyniowa z grzankami z tofu

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 4 porcje
  • 1 godzina 5 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • 1 dynia niewielka lub ½ dużej dyni
  • 1 por
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie naturalnego tofu
  • 1/4 szklanki wody
  • Sól
  • Bazylia
  • Pieprz

Przygotowanie

  • Garnek:

Na oliwie podsmażamy pokrojonego pora, cebulę i pietruszkę do momentu aż cebula się zeszkli.

Dodajemy pokrojoną dynię oraz przyprawy według smaku i zalewamy wodą.

Dusimy do miękkości.

Odstawiamy do ostudzenia

Ostudzoną zupę dyniową blendujemy i doprowadzamy do wrzenia.

  • Patelnia:

Na oliwie lub na maśle podsmażamy pokrojony w talarki czosnek z pokrojonym w kostkę tofu.

Serwowanie:

Na zupę dyniową układamy „chlebki” z tofu i krążki czosnku.

Można przyozdobić świeżą bazylią lub talarkiem pora

Oceń ten przepis