Zupa dyniowa z grzankami z tofu
- 4 porcje
- 1 godzina 5 minut
- Łatwe
Składniki:
- 1 dynia niewielka lub ½ dużej dyni
- 1 por
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 opakowanie naturalnego tofu
- 1/4 szklanki wody
- Sól
- Bazylia
- Pieprz
Przygotowanie
- Garnek:
Na oliwie podsmażamy pokrojonego pora, cebulę i pietruszkę do momentu aż cebula się zeszkli.
Dodajemy pokrojoną dynię oraz przyprawy według smaku i zalewamy wodą.
Dusimy do miękkości.
Odstawiamy do ostudzenia
Ostudzoną zupę dyniową blendujemy i doprowadzamy do wrzenia.
- Patelnia:
Na oliwie lub na maśle podsmażamy pokrojony w talarki czosnek z pokrojonym w kostkę tofu.
Serwowanie:
Na zupę dyniową układamy „chlebki” z tofu i krążki czosnku.
Można przyozdobić świeżą bazylią lub talarkiem pora