Zupa dyniowa
- 8 porcji
- 3 godziny
- Łatwe
Składniki:
Bulion
- Marchew - 1 szt.
- Pietruszka - 1 szt.
- Seler - 1/2 szt.
- Cebula - 1 szt.
- Ziemniak - 3 szt. (średniej wielkości)
- Por - biała część
- Woda - 2 l
- Sól
- Pieprz
- Ziele angielskie - 4 ziarenka
- Liść laurowy - 2 szt.
Zasadnicza część zupy
- Dynia - 500g
- Czosnek - 3 ząbki
- Imbir - 2 łyżeczki (świeżo starty)
- Oliwa - 3 łyżki (lub olej)
- Kurkuma - 1 łyżka
- Zioła prowansalskie - 1/2 łyżeczki
- Czerwona papryka - 1/2 łyżeczki
- #Chips z jarmużu"
- Jarmuż (liście) - według uznania
- Olej - do skropienia
- Sól - do smaku
Prażony słonecznik
- Słonecznik łuskany - garść
- Sól lub ulubiona przyprawa (np. Zioła prowansalskie)
Przygotowanie
Przygotować bulion z podanych składników. Jeśli ma ktoś ochotę, można bulion ugotować na mięsie.
Umyć liście jarmużu. Porwać na małe kawałki, łodyżki wyrzucić. Zostawić do osuszenia.
W czasie gotowania bulionu, obrać dynię i pokroić w 2 cm kostkę. Rozgrzać patelnię, dodać olej, wrzucić dynię i dusić z imbirem, czosnkiem i przyprawami, oraz ze szklanką bulionu do zmięknięcia.
W międzyczasie wyścielić blaszkę papierem do pieczenia, ułożyć liście jarmużu, aby się nie stykały, skropić odrobiną oleju i lekko osolić. Piec przez 30 min w 180°C.
Na małej patelni podsmażyć słonecznik z solą i przyprawą. Uważać, aby nie przypalić.
Kiedy dynia zmięknie, wyłowić warzywa z bulionu (jeśli bulion był gotowany na mięsie wyłowić też mięso) i razem zblendować na gładki krem.
Dodać powstałą masę do bulionu i podgrzewać do 5 min od zagotowania.
Wyciągnąć chipsy z jarmużu z piekarnika.
Nalać zupy do miseczki, przyozdobić 2/3 łyżkami prażonego słonecznika i chipsami z jarmużu.
Zupa dobrze smakuje też z plastrem porwanego sera lub z łyżką jogurtu naturalnego/śmietany.
Smacznego 😉