Zupa dyniowa

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 8 porcji
  • 3 godziny
  • Łatwe

Składniki:

Bulion

  • Marchew - 1 szt.
  • Pietruszka - 1 szt.
  • Seler - 1/2 szt.
  • Cebula - 1 szt.
  • Ziemniak - 3 szt. (średniej wielkości)
  • Por - biała część
  • Woda - 2 l
  • Sól
  • Pieprz
  • Ziele angielskie - 4 ziarenka
  • Liść laurowy - 2 szt.

Zasadnicza część zupy

  • Dynia - 500g
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Imbir - 2 łyżeczki (świeżo starty)
  • Oliwa - 3 łyżki (lub olej)
  • Kurkuma - 1 łyżka
  • Zioła prowansalskie - 1/2 łyżeczki
  • Czerwona papryka - 1/2 łyżeczki
  • #Chips z jarmużu"
  • Jarmuż (liście) - według uznania
  • Olej - do skropienia
  • Sól - do smaku

Prażony słonecznik

  • Słonecznik łuskany - garść
  • Sól lub ulubiona przyprawa (np. Zioła prowansalskie)

Smaczna zupa krem z dyni o lekko pikantnym smaku. Idealna na zimne dni. Rozgrzewa i syci.

Przygotowanie

Przygotować bulion z podanych składników. Jeśli ma ktoś ochotę, można bulion ugotować na mięsie.

Umyć liście jarmużu. Porwać na małe kawałki, łodyżki wyrzucić. Zostawić do osuszenia.

W czasie gotowania bulionu, obrać dynię i pokroić w 2 cm kostkę. Rozgrzać patelnię, dodać olej, wrzucić dynię i dusić z imbirem, czosnkiem i przyprawami, oraz ze szklanką bulionu do zmięknięcia.

W międzyczasie wyścielić blaszkę papierem do pieczenia, ułożyć liście jarmużu, aby się nie stykały, skropić odrobiną oleju i lekko osolić. Piec przez 30 min w 180°C.

Na małej patelni podsmażyć słonecznik z solą i przyprawą. Uważać, aby nie przypalić.

Kiedy dynia zmięknie, wyłowić warzywa z bulionu (jeśli bulion był gotowany na mięsie wyłowić też mięso) i razem zblendować na gładki krem.

Dodać powstałą masę do bulionu i podgrzewać do 5 min od zagotowania.

Wyciągnąć chipsy z jarmużu z piekarnika.

Nalać zupy do miseczki, przyozdobić 2/3 łyżkami prażonego słonecznika i chipsami z jarmużu.

Zupa dobrze smakuje też z plastrem porwanego sera lub z łyżką jogurtu naturalnego/śmietany.

Smacznego 😉

Oceń ten przepis