Zupa cebulowa

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 5 porcji
  • 30 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Bulion (np. z kostki rosołowej bezglutenowej) - 1-1,5 l
  • Cebula - 4 duże sztuki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Masło - 3 łyżki
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • Mąka bezglutenowa dowolna - 2 łyżki
  • Ser żółty - do posypania
  • Grzanki bezglutenowe - do dekoracji
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Przygotować bulion z kostek rosołowych bezglutenowych. Cebulę obrać i pokroić w piórka, podsmażyć na mieszance masła z oliwą, aż cebula zmięknie.

Dodać do cebuli obrany i zmiażdżony czosnek, sól i pieprz do smaku oraz oprószyć mąką dalej podgrzewając.

Całość dodać do bulionu i gotować na wolnym ogniu 5-10 min.

Do miseczek (lub kamionkowych naczyń) włożyć grzanki bezglutenowe, zalać zupą i posypać startym serem żółtym. Wstawić do mikrofali lub do piekarnika (jeżeli w kamionkowych naczyniach) na kilka minut aż do stopnienia sera.

Oceń ten przepis