Zupa cebulowa
- 5 porcji
- 30 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Bulion (np. z kostki rosołowej bezglutenowej) - 1-1,5 l
- Cebula - 4 duże sztuki
- Czosnek - 2 ząbki
- Masło - 3 łyżki
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki
- Mąka bezglutenowa dowolna - 2 łyżki
- Ser żółty - do posypania
- Grzanki bezglutenowe - do dekoracji
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
Przygotować bulion z kostek rosołowych bezglutenowych. Cebulę obrać i pokroić w piórka, podsmażyć na mieszance masła z oliwą, aż cebula zmięknie.
Dodać do cebuli obrany i zmiażdżony czosnek, sól i pieprz do smaku oraz oprószyć mąką dalej podgrzewając.
Całość dodać do bulionu i gotować na wolnym ogniu 5-10 min.
Do miseczek (lub kamionkowych naczyń) włożyć grzanki bezglutenowe, zalać zupą i posypać startym serem żółtym. Wstawić do mikrofali lub do piekarnika (jeżeli w kamionkowych naczyniach) na kilka minut aż do stopnienia sera.