Zupa boczniakowa

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 8 porcji
  • 40 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Bulion warzywny - 2 l
  • Boczniaki - 500 g
  • Marchewka - ½ sztuki
  • 300 g ziemniaków
  • Szalotka, duża - 1 sztuka
  • Liść laurowy - 2 sztuki
  • Ziele angielskie - 5 ziaren
  • Czosnek niedźwiedzi w proszku - 1 łyżeczka
  • Majeranek - 1,5 łyżeczki
  • Tymianek - 1 łyżeczki
  • Lubczyk - ½ łyżeczki
  • Słodka papryka - 1 łyżeczka
  • Olej/Oliwa - 5 łyżek
  • Imbir w proszku - ½ łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz

*Długość gotowania zupy zależy od wielkości pokrojonych warzyw.

*Boczniaki wrzucić na mocno rozgrzany tłuszcz – aby się usmażyły, a nie ugotowały na patelni. Najlepiej chwile je zostawić bez mieszania, aż zbrązowieją. Jeśli nie masz dużej patelni, podziel boczniaki i szalotkę na dwie porcje – zbyt duża ilość składników może spowodować duszenie warzyw i puszczenie wody.

Przygotowanie

  1. Grzyby pokroić w cienkie plastry, a szalotkę w drobną kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  2. Bulion zagotować i wrzucić przyprawy. Gotować na małym ogniu.
  3. Na patelni rozgrzać trzy łyżki oliwy. Wrzucić szalotkę i grzyby. Smażyć na dużym ogniu, aż zrobią się złote. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Do bulionu dorzucić boczniaki i szalotkę z patelni. Gotować 10 minut. Następnie wrzucić ziemniaki i marchew. Gotować do czasu, aż ziemniaki zmiękną (około 15 minut).
  5. Bulion doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy dwie łyżki oliwy, zdejmujemy z ognia i serwujemy.

Oceń ten przepis