*Długość gotowania zupy zależy od wielkości pokrojonych warzyw.
*Boczniaki wrzucić na mocno rozgrzany tłuszcz – aby się usmażyły, a nie ugotowały na patelni. Najlepiej chwile je zostawić bez mieszania, aż zbrązowieją. Jeśli nie masz dużej patelni, podziel boczniaki i szalotkę na dwie porcje – zbyt duża ilość składników może spowodować duszenie warzyw i puszczenie wody.
Przygotowanie
- Grzyby pokroić w cienkie plastry, a szalotkę w drobną kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Bulion zagotować i wrzucić przyprawy. Gotować na małym ogniu.
- Na patelni rozgrzać trzy łyżki oliwy. Wrzucić szalotkę i grzyby. Smażyć na dużym ogniu, aż zrobią się złote. Doprawić solą i pieprzem.
- Do bulionu dorzucić boczniaki i szalotkę z patelni. Gotować 10 minut. Następnie wrzucić ziemniaki i marchew. Gotować do czasu, aż ziemniaki zmiękną (około 15 minut).
- Bulion doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy dwie łyżki oliwy, zdejmujemy z ognia i serwujemy.