Ziemniaczki z twarożkiem
- 2 porcje
- 1 godzina
- Łatwe
Składniki:
- Ziemniaki - kilka sztuk
- Twaróg - 1 kostka
- Śmietana 18% - 2 łyżki
- Mleko
- Szczypiorek
- Rzodkiewka
Przygotowanie
1. Wybieramy kilka ziemniaków podobnych rozmiarów, myjemy i gotujemy w łupinach w osolonej wodzie. Ziemniaki mają być al – dente.
2.Twaróg łączymy ze śmietaną i mlekiem. Dodajemy pieprz i sól.
3.Przygotowujemy warzywa. Kroimy w cienkie paski cebulę, rzodkiewkę i szczypiorek. Wkładamy do osobnych miseczek.
4. Ziemniaki wyjęte z wody kroimy na pół, rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki smarujemy olejem, posypujemy świeżym majerankiem, świeżo zmielona solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 220 C. Pieczemy ok . 20 min.
5. Wykładamy ziemniaki, dodajemy twaróg, posypujemy warzywami, dodajemy masełko.