Ziemniaczano-selerowe kopytka

Oceń przepis

Średnia ocena: 2
  • 4 porcje
  • 40 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Ziemniak - 3 szt.
  • Seler - 1/2 szt. (po ugotowaniu ziemniaka i selera w sumie powinno być ich około 540g)
  • Mąka (Schar Mehl Farine) - 90-100 g
  • Skrobia ziemniaczana - 2 łyżki
  • Jajko - 1 szt.
  • Sól
  • Pieprz

Opcjonalnie:

  • Cebula - 1 szt.
  • Wędlina/boczek/kiełbasa

Ziemniaczane kopytka z nutą selera – połączenie genialne 😉

Przygotowanie

1. Osobno w osolonej wodzie ugotować ziemniaki i selera. Odcedzić, rozgnieść, wymieszać ze sobą i ostudzić.

2. Do zimnych warzyw dodać mąkę, skrobię, jajko, przyprawy – wyrobić ciasto.

3. Z ciasta formować wąskie wałeczki i pociąć na małe ukośne kluseczki.

4. Ugotować kopytka w osolonej wodzie – około 2 minuty od momentu wypłynięcia.

Można podawać same, z mięsnym sosem lub tak jak na zdjęciu z usmażoną cebulką i kiełbaską 😉

Oceń ten przepis