Ziemniaczano-selerowe kopytka
- 4 porcje
- 40 minut
- Łatwe
Składniki:
- Ziemniak - 3 szt.
- Seler - 1/2 szt. (po ugotowaniu ziemniaka i selera w sumie powinno być ich około 540g)
- Mąka (Schar Mehl Farine) - 90-100 g
- Skrobia ziemniaczana - 2 łyżki
- Jajko - 1 szt.
- Sól
- Pieprz
Opcjonalnie:
- Cebula - 1 szt.
- Wędlina/boczek/kiełbasa
Przygotowanie
1. Osobno w osolonej wodzie ugotować ziemniaki i selera. Odcedzić, rozgnieść, wymieszać ze sobą i ostudzić.
2. Do zimnych warzyw dodać mąkę, skrobię, jajko, przyprawy – wyrobić ciasto.
3. Z ciasta formować wąskie wałeczki i pociąć na małe ukośne kluseczki.
4. Ugotować kopytka w osolonej wodzie – około 2 minuty od momentu wypłynięcia.
Można podawać same, z mięsnym sosem lub tak jak na zdjęciu z usmażoną cebulką i kiełbaską 😉