Ziemniaczane trójkąty z patelni

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 3 porcje
  • 20 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Ziemniak, ugotowany (bez znaczenia czy cały czy puree) - 350 g
  • Mąka bezglutenowa, dowolna (gryczana, z sorgo, owsiana) - 80-100g
  • Tłuszcz, dowolny (olej, masło lub smalec) - 2 łyżki
  • Sól - szczypta
  • + jedna z wymienionych mąka do oprószenia deski

Przepis z gatunku „oszczędnościowych”, wykorzystujący pozostałe z poprzedniego dnia resztki. Doskonałe jako awaria gdy braknie chleba. Najlepiej jeść trójkąciki jeszcze gorące z patelni, posmarowane masłem i oprószone solą.

Przygotowanie

Zmiel ziemniaki, dodaj mąkę, roztopiony tłuszcz, szczyptę soli i dobrze wymieszaj aby powstało zwarte gładkie ciasto. Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą część rozwałkuj na oprószonej niewielką ilością mąki desce i rozwałkuj na koło o grubości ok. ½ cm. Pokrój jak pizzę na 8 trójkątów. Obsmażaj po kilka trójkątów na rozgrzanej patelni, 3-4 minuty z każdej strony, aż się lekko zrumienią. Po każdym smażeniu usuń ręcznikiem papierowym pozostałości mąki z patelni – inaczej trójkąty będą się przypalać.

Podawaj ziemniaczane trójkąty prosto z patelni, posmarowane masłem lub smalcem, oprószone lekko solą. Można je przechować 2-3 dni w lodówce zawinięte np. w folię aluminiową i odświeżać w tosterze lub na patelni.

Uwagi: im mniej mąki dodamy do ciasta, tym bardziej ziemniaczany smak i miększe trójkąty otrzymamy. Im cieniej rozwałkujemy ciasto tym bardziej chrupkie trójkąty otrzymamy – zobacz, które Ci bardziej odpowiadają.

Na zdjęciu z domowym pesto.

Oceń ten przepis