Zielony tofurnik

Oceń przepis

Średnia ocena: 4.5
  • 8 porcji
  • 2 godziny
  • Łatwe

Składniki:

  • Tofu naturalne - 2 kostki (360g)
  • Kasza jaglana - 1/4 szklanki
  • Mleczko kokosowe - 1 puszka 400ml
  • Ksylitol-1/2 szklanki
  • Herbata matcha - 2 łyżki
  • Pistacje obrane - 50g
  • Mąka ziemniaczana bezglutenowa - 2 łyżki
  • Sok z połowy cytryny
  • Ziarenka wanilii
  • Kiwi - 2 sztuki

Tofurnik zastąpi tradycyjny sernik, gdy stosujemy dietę bezmleczną lub wegańską. W tej wersji wyróżnia się zielonym, wiosennym kolorem.

Przygotowanie

  • Kaszę ugotować na mleku kokosowym.
  • Zmiksować z pozostałymi składnikami na gładki krem.
  • Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Wystudzić, przełożyć do lodówki na kilka godzin.
  • Przed podaniem udekorować plasterkami kiwi lub innymi owocami.

Oceń ten przepis