Zielone gofry z jajkiem sadzonym
- 3 porcje
- 25 minut
- Łatwe
Składniki:
Ciasto
- Mleko - 3/4 szklanki
- Mąka bezglutenowa - uniwersalna - 1 szklanka
- Szpinak - 100 g
- Jajko - 1 szt. rozmiar L
- Olej - 2 łyżki
- Proszek do pieczenia bezglutenowy - 1/2 łyżeczki
- Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
- Sól - szczypta
Dodatki
- Rzodkiewki
- Jajka - 6 szt. (1 jajko na 1 gofra)
- Przyprawy: pieprz, sól, papryka czerwona (wg upodobań)
Przygotowanie
- Do blendera włóż liście szpinaku, dodaj mleko i zblenduj na jednolitą masę.
- Oddziel białko od żółtka. Białko umieść w misce.
- Do masy szpinakowej dodaj żółtko, mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli oraz olej. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto ma być gęstsze niż na naleśniki.
- Do miski z białkiem dodaj szczyptę soli. Białko ubij na sztywno. Dodaj do masy szpinakowej i delikatnie wymieszaj.
- Płytki gofrownicy wysmaruj olejem (tylko do pierwszej serii gofrów).
- Rozgrzej gofrownicę i nalewaj porcje ciasta. Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy (ja smażyłam 4 minuty).
- Usmaż jajka na patelni według własnego uznania (ja lubię jak żółtko nie jest ścięte do końca). Nałóż po jednym jajku sadzonym na gofra. Dodaj ulubione warzywa (u mnie tym razem rzodkiewka).
- Proponowana ilość składnika wystarcza na 6 gofrów.
Smacznego 🙂