Po pierwsze smaczne, po drugie łatwe, a po trzecie doskonale się sprawdzą, poza domem, kiedy brakuje Ci sztućców. Spring rollsy to nic innego, jak papier ryżowy wypełniony świeżymi warzywami i makaronem. Każdy kęs jest chrupiący, soczysty i pełen jędrnych, zdrowych dla naszych organizmów warzyw. Ich przygotowanie w domu jest bardzo proste – wystarczy tylko kupić warzywa oraz papier ryżowy i już można zaczynać turlanie.
Przygotowanie
- Obierz krewetki. Na patelni podgrzej masło z odrobiną oliwy. Ząbek czosnku obierz, pokrój w talarki i wrzuć na rozgrzaną patelnie. Po chwili wrzuć krewetki, posyp je odrobiną soli oraz ostrą papryką i podsmaż na średnim ogniu. Po kilku minutach (3-6 min) powinny nabrać koloru i być gotowe.
- Do garnka włóż makaron, zalej ok. 300 – 500 ml wody i gotuj, by był aldente, następnie odcedź.
- Jajko roztrzep (dzięki temu urośnie), dopraw odrobiną soli i usmaż (jak omlet) na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy.
- Marchewkę, ogórka, paprykę, awokado obierz i pokrój na desce na cienkie słupki/plastry. Przygotowany „omlet” pokrój na prostokąty wielkości warzyw, przygotuj ostudzone krewetki, kilka natek pietruszki, makaron, sałatę. Wszystkie składniki wyłóż obok siebie.
- W odpowiednim naczyniu, przygotuj ok. 5l dość ciepłej wody. Każdy płatek papieru ryżowego namocz do chwili kiedy stanie się elastyczny i przełóż na talerz, posyp nasionami czarnuszki/sezamu. Na środku płatka ułóż liść/cie sałaty, następnie makaron, warzywa, jajko, nać pietruszki oraz krewetki. Rolki zwijaj podobnie jak krokiety, tzn. dolny brzeg (krótszy) nałóż na „farsz”, następnie boki załóż do środka i całość delikatnie, zwiń.
- Podawaj z bezglutenowym sosem sojowym.