Zdrowa baba z kopalni

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 14 porcji
  • 1 godzina 15 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • bardzo dojrzałe banany - 4 szt.
  • cukier kokosowy lub trzcinowy lub ksylitol - 110 g
  • cukier z prawdziwą wanilią - 12 g
  • jajko - 1 szt.
  • żółtko - 1 szt.
  • miękkie masło - 75 g
  • mąka gryczana - 100 g
  • mąka teff - 60 g
  • kakao - 10 g
  • szczypta soli
  • soda - 1 łyżeczka
  • cukier puder do posypania baby

Podaję przepis na pyszną babkę, która zawsze się udaje (przetestowane na warsztatach kulinarnych dla dzieci). Zapraszam więc do pieczenia także tych, którzy stawiają pierwsze kroki na bezglutenowej drodze kulinarnej. Składniki dobrałam tak, aby była nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Jej nazwa to moje osobiste skojarzenie (spowodowane pewnie faktem, że mieszkam na Śląsku) w związku z jej ciemnym kolorem (choć z wierzchu posypuję ją białym jak śnieg cukrem pudrem).

Przygotowanie

Przygotowanie:

  1. Banany rozgnieść widelcem.
  2. Papkę bananową połączyć z cukrem, jajkiem, żółtkiem i masłem, zblendować.
  3. Mąki przesiać z sodą.
  4. Przesiane mąki z sodą wymieszać z solą i kakao, dodać do bananów, zblendować.
  5. Wlać masę do formy na babkę.
  6. Piec ok. 55-60 minut w 180 stopniach C z termoobiegiem.

Posypać cukrem pudrem (opcjonalnie można polać lukrem lub czekoladą).

Oceń ten przepis