Zdrowa baba z kopalni
- 14 porcji
- 1 godzina 15 minut
- Łatwe
Składniki:
- bardzo dojrzałe banany - 4 szt.
- cukier kokosowy lub trzcinowy lub ksylitol - 110 g
- cukier z prawdziwą wanilią - 12 g
- jajko - 1 szt.
- żółtko - 1 szt.
- miękkie masło - 75 g
- mąka gryczana - 100 g
- mąka teff - 60 g
- kakao - 10 g
- szczypta soli
- soda - 1 łyżeczka
- cukier puder do posypania baby
Przygotowanie
Przygotowanie:
- Banany rozgnieść widelcem.
- Papkę bananową połączyć z cukrem, jajkiem, żółtkiem i masłem, zblendować.
- Mąki przesiać z sodą.
- Przesiane mąki z sodą wymieszać z solą i kakao, dodać do bananów, zblendować.
- Wlać masę do formy na babkę.
- Piec ok. 55-60 minut w 180 stopniach C z termoobiegiem.
Posypać cukrem pudrem (opcjonalnie można polać lukrem lub czekoladą).