Zapiekanka z kurczakiem i porem

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 4 porcje
  • 2 godziny
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Pierś z kurczaka - 1 szt (podwójna)
  • Biała część pora - 2 szt
  • Ser żółty - 20 dag
  • Majonez - 2 łyżki
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Ostra musztarda - 1 łyżeczka
  • Ocet balsamiczny - 2 łyżki
  • Miód - 1 łyżka

Przygotowanie

Pierś z kurczaka dobrze jest przygotować wcześniej, aby około godziny poleżała w lodówce w przyprawach.

Pierś kroimy na plastry, ale nie za duże, wciskamy czosnek, dodajemy przyprawy (sól, pieprz, oregano, bazylia, cząber), majonez, ewentualnie musztardę, ocet balsamiczny i miód dla zaostrzenia smaku, dokładnie mieszamy i odstawiamy w zakrytym pojemniczku na około godzinę do lodówki.

Pora kroimy wzdłuż na pół i siekamy. Ścieramy ser żółty.

Na spód naczynia żaroodpornego wsypujemy posiekanego pora, na nim układamy plastry, bądź kawałki kurczaka. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 40 min. Na ostatnie 10 min. pieczenia posypujemy wierzch zapiekanki startym serem żółtym.

Oceń ten przepis