Zapiekanka z kurczakiem i porem
- 4 porcje
- 2 godziny
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Pierś z kurczaka - 1 szt (podwójna)
- Biała część pora - 2 szt
- Ser żółty - 20 dag
- Majonez - 2 łyżki
- Czosnek - 3 ząbki
- Ostra musztarda - 1 łyżeczka
- Ocet balsamiczny - 2 łyżki
- Miód - 1 łyżka
Przygotowanie
Pierś z kurczaka dobrze jest przygotować wcześniej, aby około godziny poleżała w lodówce w przyprawach.
Pierś kroimy na plastry, ale nie za duże, wciskamy czosnek, dodajemy przyprawy (sól, pieprz, oregano, bazylia, cząber), majonez, ewentualnie musztardę, ocet balsamiczny i miód dla zaostrzenia smaku, dokładnie mieszamy i odstawiamy w zakrytym pojemniczku na około godzinę do lodówki.
Pora kroimy wzdłuż na pół i siekamy. Ścieramy ser żółty.
Na spód naczynia żaroodpornego wsypujemy posiekanego pora, na nim układamy plastry, bądź kawałki kurczaka. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 40 min. Na ostatnie 10 min. pieczenia posypujemy wierzch zapiekanki startym serem żółtym.