Zakwas na żurek owsiano – ryżowy

Oceń przepis

Średnia ocena: 4.5
  • 2 porcje
  • 20 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Płatki owsiane bezglutenowe lub mąka owsiana bezglutenowa - 4 łyżki
  • Zmielony ryż naturalny (brązowy) - 4 łyżki
  • Czosnek - 4-5 ząbków
  • Woda gazowana - 0,6 l
  • Sok z kiszonych ogórków - 5 łyżek

Przyprawy:

  • Ziele angielskie - 5 ziarenek
  • Pieprz - 5 ziarenek
  • Liść laurowy - 2 szt
  • Goździki - 2 ziarenek
  • Majeranek - szczypta
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Miód - 1 łyżeczka

Zmielić w młynku płatki owsiane i ryż naturalny, pokroić drobno czosnek, wyparzyć słoik.

Przygotowanie

Wszystkie składniki wymieszać dobrze w słoiku. Przykryć słoik gazą i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 5 dni. Codziennie mieszać. Po ok. 5 dniach zakwas powinien już mieć kwaśny zapach.  Zakręcić słoik i wstawić do lodówki. Może stać nawet miesiąc. Przed użyciem wymieszać i przecedzić, dobrze przecierając przez sitko.

Oceń ten przepis