Zakwas na żurek owsiano – ryżowy
- 2 porcje
- 20 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Płatki owsiane bezglutenowe lub mąka owsiana bezglutenowa - 4 łyżki
- Zmielony ryż naturalny (brązowy) - 4 łyżki
- Czosnek - 4-5 ząbków
- Woda gazowana - 0,6 l
- Sok z kiszonych ogórków - 5 łyżek
Przyprawy:
- Ziele angielskie - 5 ziarenek
- Pieprz - 5 ziarenek
- Liść laurowy - 2 szt
- Goździki - 2 ziarenek
- Majeranek - szczypta
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Miód - 1 łyżeczka
Przygotowanie
Wszystkie składniki wymieszać dobrze w słoiku. Przykryć słoik gazą i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 5 dni. Codziennie mieszać. Po ok. 5 dniach zakwas powinien już mieć kwaśny zapach. Zakręcić słoik i wstawić do lodówki. Może stać nawet miesiąc. Przed użyciem wymieszać i przecedzić, dobrze przecierając przez sitko.