Wytrawne muffiny

Oceń przepis

Średnia ocena: 3.5
  • 6 porcji
  • 50 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • 2 jaja o rozmiarze L
  • 100 ml dowolnego mleka roślinnego
  • 100 ml oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 200 g mąki bezglutenowej (100g gryczanej, 50g ryżowej, 25g jaglanej, 25g ziemniaczanej lub tapioki)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 6 plastrów salami lub szynki (można zastąpić dodatkowymi pieczarkami)
  • 20 sztuk oliwek zielonych
  • 2 średnie pieczarki
  • kulka mozzarelli
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • oregano, bazylia, tymianek
  • sól i pieprz do smaku

Zapraszam na prawdziwą ucztę dla oczu i podniebienia! Wytrawne muffinki są proste w wykonaniu, a tak pyszne! Sycące, miękkie, ale nie rozpadają się. Można z łatwością zapakować je do lunchboxa do pracy, by przełamać monotonię, a dzieciaki z radością zjedzą kolorowe babeczki na drugie śniadanie podczas szkolnej przerwy.

Przygotowanie

Przygotowanie muffinek zacznij od pokrojenia warzyw. Pieczarki i oliwki pokrój w plasterki. Następnie paprykę i wędlinę pokrój w niedużą kostkę. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.

Zmieszaj jednorodne mąki i dodaj bezglutenowy proszek do pieczenia oraz zioła: płaską łyżeczkę bazylii oraz po pół łyżeczki oregano i tymianku. Dopraw pieprzem.

Następnie ubijaj jaja ze szczyptą soli do momentu powstania jasnej piany. Do jaj dodawaj stopniowo olej oraz mleko. Powstała masa powinna być rzadka i lejąca. Następnie dodawaj po łyżce składniki sypkie. Odłóż mikser i wrzuć do masy warzywa oraz wędlinę, ale zostaw połowę pomidorków koktajlowych do przyozdobienia babeczek. Wymieszaj drewnianą łyżką.

Wyłóż formę na muffiny papilotkami i rozdziel ciasto do 12 foremek. Na wierzchu posyp odsączoną z wody i startą na grubych oczkach mozzarellę oraz ułóż pozostałe połówki pomidorków.

Piecz całość przez 25 min w 180 stopniach bez termoobiegu, do zarumienienia się mozzarelli.

Muffiny zachowują świeżość przez 3 dni.

Smacznego:)

Oceń ten przepis