Wyśmienita zupa dyniowa z soczewicą

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 3 porcje
  • 1 godzina
  • Średnie

Składniki:

  • Dynia - 1200g
  • Bulion - 1 l
  • Czerwona soczewica (3/4 kubka) - 180 g
  • Cebula (duża) - 1/2 szt.
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Mleko kokosowe - 80 ml
  • Nasiona kolendry - 1 łyżeczka
  • Imbir - 1/2 łyżeczki
  • Kurkuma - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz cayenne - szczypta
  • Cynamon - 1/3 łyżeczki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Pestki dyni do posypania lub oliwa z dyni do skropienia zupy

Przygotowanie

Soczewicę ugotuj w 370 ml wody z szczyptą soli. Gotuj maksymalnie 10 minut.
Dynię obierz, pokrój na kawałki. Wyłóż na blachę wyłożoną pergaminem, skrop oliwą i oprósz solą. Piecz 30 minut w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku bez termoobiegu.

Ziarna kolendry rozgnieć w moździerzu. W głębokim rondlu rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, dodaj przyprawy, wymieszaj i duś kilka minut, aż cebula się zeszkli.

Dodaj bulion i upieczoną dynię. Zblenduj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj około 10 minut. Dodaj ugotowaną soczewicę i mleko kokosowe, wymieszaj. Podawaj od razu.

Oceń ten przepis