Wyśmienita zupa dyniowa z soczewicą
- 3 porcje
- 1 godzina
- Średnie
Składniki:
- Dynia - 1200g
- Bulion - 1 l
- Czerwona soczewica (3/4 kubka) - 180 g
- Cebula (duża) - 1/2 szt.
- Czosnek - 2 ząbki
- Mleko kokosowe - 80 ml
- Nasiona kolendry - 1 łyżeczka
- Imbir - 1/2 łyżeczki
- Kurkuma - 1/2 łyżeczki
- Pieprz cayenne - szczypta
- Cynamon - 1/3 łyżeczki
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa - 2 łyżki
- Pestki dyni do posypania lub oliwa z dyni do skropienia zupy
Przygotowanie
Soczewicę ugotuj w 370 ml wody z szczyptą soli. Gotuj maksymalnie 10 minut.
Dynię obierz, pokrój na kawałki. Wyłóż na blachę wyłożoną pergaminem, skrop oliwą i oprósz solą. Piecz 30 minut w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku bez termoobiegu.
Ziarna kolendry rozgnieć w moździerzu. W głębokim rondlu rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, dodaj przyprawy, wymieszaj i duś kilka minut, aż cebula się zeszkli.
Dodaj bulion i upieczoną dynię. Zblenduj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj około 10 minut. Dodaj ugotowaną soczewicę i mleko kokosowe, wymieszaj. Podawaj od razu.