Wspomnienie minionego lata z nutą jesieni, czyli lody dyniowe z kawałkami gorzkiej czekolady

Oceń przepis

Średnia ocena: 3.5
  • 6 porcji
  • 1 godzina
  • Łatwe

Składniki:

  • Śmietanka 30% - 400 ml
  • Mus z pieczonej dyni - 300 ml
  • Czekolada gorzka bezglutenowa - 5 kostek
  • Miód - 2 łyżeczki

Pożegnanie lata

Gdy za oknem żółkną liście, ale słońce jeszcze grzeje czas przypomnieć sobie moment gdy lody w upał chłodziły podniebienie. Najlepszym na to sposobem są lody dyniowe na każdą pogodę.

Przygotowanie

Dynie upiec i zblendować razem z miodem na gładką masę. Osobno zmiksować śmietankę na sztywną masę.

Następnie połączyć ze sobą składniki i dobrze wymieszać (blenderem). Całość wstawić do zamrażarki na pół godziny. Po wyjęciu ponownie zmiksować oraz dodać pokruszoną gorzką czekoladę wymieszać i wstawić na 3/4 godziny do zamrażarki.

Lody można udekorować owocami np. malinami

Oceń ten przepis