Wrapy z falafelem i humusem
- 3 porcje
- 40 minut
- Łatwe
Składniki:
- Wrapy lub naleśniki bezglutenowe - kilka sztuk
Hummus
- Ciecierzyca (namoczona w dużej ilości wody przez noc) - 2 szklanki
- Sok z cytryny - 2 łyżki
- Czosnek - 2 ząbki
- Pasta tahini - 4 łyżki
- Sól
- Pieprz
- Bardzo zimna woda - 4 łyżki
- Do podania: oliwa, świeża posiekana kolendra, słodka papryka
Falafel
- Sucha ciecierzyca (namoczona przez noc) - 2 szklanki
- Cebula szalotka - 1 szt.
- Czosnek - 2 ząbki
- Natka pietruszki - 1 szt.
- Natka kolendry - 1 szt.
- Mielony kumin - 1/2 łyżeczki
- Mielone ziarna kolendry - 1/2 łyżeczki
- Mielony kardamon - 1/2 łyżeczki
- Cynamon - 1/2 łyżeczki
- Chili - 1/2 łyżeczki
- Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
- Olej rzepakowy do smażenia
Obłożenie
- Sałata - 1 szt.
- Pomidorki koktajlowe - kilka szt.
- Jogurt naturalny z koperkiem - 1 szt.
Przygotowanie
Humus:
Namoczoną przez noc ciecierzycę gotować około 40 minut. Odcedzić i zmiksować na gładką pastę z dodatkiem czosnku, soku z cytryny, pasty tahini i przypraw. Pod koniec miksowania dodać kilka łyżek bardzo zimnej wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję pasty. Hummus można podać w miseczce, polany oliwą, posypany papryką i kolendrą, aby każdy sam zwijał swoje wrapy.
Falafel:
Ciecierzycę odcedzić, opłukać i zmielić w maszynce do mielenia razem z cebulą i czosnkiem, wymieszać z sodą i przyprawami oraz dwoma łyżkami zimnej wody. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę i kolendrę. Masa powinna być kleista. Formować z niej małe kuleczki i smażyć w głębokim tłuszczu do zrumienienia. Odkładać na ręcznik papierowy.
Obłożenie:
Naleśniki lub wrapy posmarować humusem i jogurtem naturalnym z posiekanym koperkiem, dodać sałatę, falafele i pomidorki koktajlowe, zwinąć.
Smacznego!