Wrapy z falafelem i hummusem

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 3 porcje
  • 40 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Wrapy lub naleśniki bezglutenowe - kilka sztuk

Hummus

  • Ugotowana ciecierzyca (namoczona przez noc) - 2 szklanki
  • Sok z cytryny - 2 łyżki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Pasta tahini - 4 łyżki
  • Soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz
  • Bardzo zimna woda - 4 łyżki
  • Do podania: oliwa, świeża kolendra, słodka papryka

Falafel

  • Sucha ciecierzyca (namoczona przez noc) - 2 szklanki
  • Cebula szalotka - 1 szt.
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Natka pietruszki - 1 szt.
  • Natka kolendry - 1 szt.
  • Mielony kumin - 1/2 łyżeczki
  • Mielone ziarna kolendry - 1/2 łyżeczki
  • Mielony kardamon - 1/2 łyżeczki
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki
  • Chili - 1/2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • Olej rzepakowy
  • Sałata - 1 szt.
  • Pomidorki koktajlowe - kilka szt.
  • Jogurt naturalny z koperkiem - 1 szt.

Wrapy z falafelem i hummusem to aromatyczna i pożywna alternatywa dla kanapek. Można zabrać je ze sobą do szkoły i pracy lub cieszyć się ich smakiem podczas pikniku czy spotkania towarzyskiego. Spróbujcie!

Przygotowanie

Hummus

Namoczoną przez noc ciecierzycę gotować około 40 minut. Odcedzić i zmiksować na gładką pastę z dodatkiem czosnku, soku z cytryny, pasty tahini, sody i przypraw. Pod  koniec miksowania dodać kilka łyżek zimnej wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję pasty.

Falafel

Ciecierzycę odcedzić, opłukać i zmielić w maszynce do mielenia razem z cebulą, czosnkiem, sodą i przyprawami oraz dwoma łyżkami zimnej wody. Pod koniec dodać posiekaną pietruszkę i kolendrę. Masa powinna być kleista. Formować z niej małe kuleczki i smażyć w głębokim tłuszczu do zrumienienia. Okładać na ręcznik papierowy.

Naleśniki lub wrapy posmarować hummusem i jogurtem naturalnym z posiekanym koperkiem, dodać falafele, sałatę i pomidorki koktajlowe, zawinąć.

Smacznego!

Oceń ten przepis