Włoskie ciasteczka cantucci
- 30 porcji
- 40 minut
- Łatwe
Składniki:
- Jajko - 3 sztuki
- Cukier -150–200 g
- Mąka ryżowa bezglutenowa - 150 g
- Mieszanka mączna uniwersalna - 200 g
- Migdały - 100 g (połowa całych, połowa posiekanych grubo)
- Skrobia ryżowa (lub inna) - 50 g
- Olej -120 ml (1/2 szklanki)
- Proszek do pieczenia bezglutenowy - 2 łyżeczki
- Aromat migdałowy niezawierający glutenu - 2–3 krople
- Skórka otarta z 1 cytryny
- Olej (ew. roztopione ostudzone masło) - 8 dużych łyżek
Przygotowanie
Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wysmarować tłuszczem lub wyłożyć pergaminem blachę do ciastek.
W średniej misce zmiksować olej z jajkami, cukrem i aromatem migdałowym, aż wszystko się dobrze wymiesza. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do mieszanki z jajami wraz ze skórką cytrynową lub aromatem i wymieszać, aby powstało gęste ciasto. Dodać migdały, wymieszać. Podzielić ciasto na dwie części. Z każdej części uformować mały „bochenek”, położyć na przygotowanej blasze, a następnie lekko spłaszczyć.
Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut, aż nabierze złotego koloru. Zdjąć z blachy do pieczenia i położyć na metalowej podstawce, aby przestygło. Gdy ciasto nieco ostygnie, kroić w poprzek na 1,5 cm plastry. Położyć plastry przekrojoną stroną do góry z powrotem na blasze do pieczenia. Piec ponownie przez ok. 10 minut. Plastry powinny być lekko przypieczone.
Warianty:
- prażone migdały i skórka cytrynowa
- orzechy laskowe zamiast migdałów
- 1/2 szklanki czekolady pokrojonej na małe kawałki zamiast migdałów
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub parę kropli aromatu waniliowego zamiast migdałowego (choć dla Włocha jest to zbrodnia – cantucci tradycyjnie pachniały migdałami)