Włoskie ciasteczka amaretti

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 40 porcji
  • 40 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Migdały (całe lub w płatkach) - 320 g
  • Cukier - 300 g (ok. 1 i 1/2 szklanki)
  • Białko jajka - 3 sztuki
  • Miód (opcjonalnie) - 1 łyżka
  • Likier migdałowy amaretto - 2 łyżeczki (lub opcjonalnie 4–5  kropelek aromatu migdałowego niezawierającego glutenu)

To klasyczne włoskie makaroniki migdałowe. Zaraz po upieczeniu są chrupiące na zewnątrz i lekko ciągnące w środku. Kiedy trochę poleżą, stają się całe chrupiące. We Włoszech dodaje się je do deserów.

Przygotowanie

Przygotować dwie blachy. Nagrzać piekarnik do 150°C.

W robocie kuchennym zemleć drobno migdały. Dodać cukier i nadal mleć przez 10 sekund. Na koniec dodać białka, likier lub aromat migdałowy i kontynuować miksowanie, aż wokół ostrza powstanie gładkie ciasto. Łyżeczką nakładać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Aby ciasteczka nie skleiły się ze sobą, układać je w  odległości  około  5  cm.  Piec  w  piekarniku  nagrzanym  do  150°C przez około 20 minut. Pod koniec pieczenia pilnować, aby się nie przypaliły. Pozostawić do ostygnięcia na blasze.

Gotowe, porządnie ostudzone ciasteczka amaretti można przechowywać w szczelnej puszce co najmniej 3 tygodnie.

Rada: Jeśli ciasteczka zrobimy z obranych ze skórki migdałów, będą miały jasny kolor. Jeśli zmielemy migdały w skórkach, ciasteczka będą ciemne. Prawdziwy Włoch ciasteczka amaretti zawsze zrobi z migdałów, jednak my możemy je zrobić również z orzechów (lub pół na pół). Są równie pyszne.

Oceń ten przepis