Włoskie ciasteczka amaretti
- 40 porcji
- 40 minut
- Łatwe
Składniki:
- Migdały (całe lub w płatkach) - 320 g
- Cukier - 300 g (ok. 1 i 1/2 szklanki)
- Białko jajka - 3 sztuki
- Miód (opcjonalnie) - 1 łyżka
- Likier migdałowy amaretto - 2 łyżeczki (lub opcjonalnie 4–5 kropelek aromatu migdałowego niezawierającego glutenu)
Przygotowanie
Przygotować dwie blachy. Nagrzać piekarnik do 150°C.
W robocie kuchennym zemleć drobno migdały. Dodać cukier i nadal mleć przez 10 sekund. Na koniec dodać białka, likier lub aromat migdałowy i kontynuować miksowanie, aż wokół ostrza powstanie gładkie ciasto. Łyżeczką nakładać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Aby ciasteczka nie skleiły się ze sobą, układać je w odległości około 5 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 150°C przez około 20 minut. Pod koniec pieczenia pilnować, aby się nie przypaliły. Pozostawić do ostygnięcia na blasze.
Gotowe, porządnie ostudzone ciasteczka amaretti można przechowywać w szczelnej puszce co najmniej 3 tygodnie.
Rada: Jeśli ciasteczka zrobimy z obranych ze skórki migdałów, będą miały jasny kolor. Jeśli zmielemy migdały w skórkach, ciasteczka będą ciemne. Prawdziwy Włoch ciasteczka amaretti zawsze zrobi z migdałów, jednak my możemy je zrobić również z orzechów (lub pół na pół). Są równie pyszne.