Wigilijne kluski ziemniaczane z makiem

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 4 porcje
  • 45 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

Kluski ziemniaczane:

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 niecała szklanka uniwersalnej mąki bezglutenowej (np. Mix it! Universal/mieszanka uniwersalna Grano)
  • 1 jajo od szczęśliwej kurki
  • 1 szczypta soli

Masa makowa:

  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka mielonego maku
  • 4 łyżki miodu (można dać więcej)
  • 1 garść ulubionych bakalii

Proste i pyszne wigilijne danie, które każdemu początkującemu kucharzowi uda się doskonale 🙂

Przygotowanie

Mak zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 minut.

Podczas gotowania się maku, ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem do ziemniaków.

Następnie przekładamy na stolnicę i dodajemy resztę składników (jajo, mąkę i sól).

Wszystko mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujmy odrobiną mąki.

Formujemy dłońmi wałeczki, które tniemy na małe kluski.

Wrzucamy je do gotującej się, lekko osolonej wody.

Po wypłynięciu należy gotować jeszcze niecałe 2 minuty. Kluski odcedzamy.

Ugotowany mak odcedzamy przez sitko i mieszamy z resztą składników (z masłem, miodem
i bakaliami).

Przygotowaną masę makową mieszamy z kluskami i dekorujemy np. orzechami włoskimi.

Smacznego! 🙂

Oceń ten przepis