Wigilijne kluski ziemniaczane z makiem
- 4 porcje
- 45 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
Kluski ziemniaczane:
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 niecała szklanka uniwersalnej mąki bezglutenowej (np. Mix it! Universal/mieszanka uniwersalna Grano)
- 1 jajo od szczęśliwej kurki
- 1 szczypta soli
Masa makowa:
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka mielonego maku
- 4 łyżki miodu (można dać więcej)
- 1 garść ulubionych bakalii
Przygotowanie
Mak zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 minut.
Podczas gotowania się maku, ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem do ziemniaków.
Następnie przekładamy na stolnicę i dodajemy resztę składników (jajo, mąkę i sól).
Wszystko mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujmy odrobiną mąki.
Formujemy dłońmi wałeczki, które tniemy na małe kluski.
Wrzucamy je do gotującej się, lekko osolonej wody.
Po wypłynięciu należy gotować jeszcze niecałe 2 minuty. Kluski odcedzamy.
Ugotowany mak odcedzamy przez sitko i mieszamy z resztą składników (z masłem, miodem
i bakaliami).
Przygotowaną masę makową mieszamy z kluskami i dekorujemy np. orzechami włoskimi.
Smacznego! 🙂