Zanim zaczniesz przygotowania, przeczytaj cały przepis na wstępie. Ułatwi Ci to organizację, bo ciecierzycę trzeba dzień wcześniej namoczyć…
Przygotowanie
- Ciecierzycę zalej na noc wodą, aż do przykrycia. Na drugi dzień blenderem albo w robocie kuchennym zmiksuj na kleistą papkę ciecierzycę wraz z cebulą, czosnkiem, solą i sodą.
- Następnie połącz z pietruszką i przyprawami (najlepiej w moździerzu – zmiażdż je, ulotni się wtedy piękny aromat).
- Konsystencja ciasta powinna być troszkę ziarnista, wtedy falafel jest kruchy i aromatyczny. Namocz dłonie wodą i formuj z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
- Gotowe kulki smaż na rozgrzanym oleju, czas na oko, tak aby nie przypalić, ale też, aby kulki nie były surowe w środku.
- Następnie do naszego pojemnika dodajemy umyte i wysuszone liście sałat, pokrojone pomidory – surowy i suszony, nakładamy ser i dekorujemy naszym falafelem (ilość według uznania, są tak pyszne że daj ich dużo!).
- W słoiczku przygotuj sobie sos czosnkowy (jogurty, czosnek, limonka/cytryna i sól z pieprzem). Polej sałatkę bezpośrednio przed jedzeniem.