Wegetariańska miska obfitości z falafelem

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 1 porcja
  • 30 minut
  • Średnie

Składniki:

Falafel

  • Sucha ciecierzyca - 200 gram
  • Cebula - 1/2 szt. średnia
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Natka pietruszki - 1 pęczek
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Soda - 0,5 łyżeczki
  • Olej do smażenia - Ok. 250 ml

Przyprawy

  • Pieprz i mielony kumin - 1 płaska łyżeczka
  • Mielona kolendra
  • Cynamon
  • Kardamon
  • Gałka muszkatołowa
  • Imbir

Dodatki

  • Pomidor - 1/2 szt. średni
  • Rukola - 1 mała garść
  • Mix sałat - 1 mała garść
  • Pomidor w oleju - 2 płaty
  • Ser typu greckiego - 1 duży plaster
  • Pietruszka zielona - 1 garść
  • Sos jogurtowy z czosnkiem - według uznania

Zanim zaczniesz przygotowania, przeczytaj cały przepis na wstępie. Ułatwi Ci to organizację, bo ciecierzycę trzeba dzień wcześniej namoczyć…

Przygotowanie

  • Ciecierzycę zalej na noc wodą, aż do przykrycia. Na drugi dzień blenderem albo w robocie kuchennym zmiksuj na kleistą papkę ciecierzycę wraz z cebulą, czosnkiem, solą i sodą.
  • Następnie połącz z pietruszką i przyprawami (najlepiej w moździerzu – zmiażdż je, ulotni się wtedy piękny aromat).
  • Konsystencja ciasta powinna być troszkę ziarnista, wtedy falafel jest kruchy i aromatyczny. Namocz dłonie wodą i formuj z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
  • Gotowe kulki smaż na rozgrzanym oleju, czas na oko, tak aby nie przypalić, ale też, aby kulki nie były surowe w środku.
  • Następnie do naszego pojemnika dodajemy umyte i wysuszone liście sałat, pokrojone pomidory – surowy i suszony, nakładamy ser i dekorujemy naszym falafelem (ilość według uznania, są tak pyszne że daj ich dużo!).
  • W słoiczku przygotuj sobie sos czosnkowy (jogurty, czosnek, limonka/cytryna i sól z pieprzem). Polej sałatkę bezpośrednio przed jedzeniem.

Oceń ten przepis