Wegańskie słodkie bułeczki z owocami

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 4 porcje
  • 1 godzina
  • Łatwe

Składniki:

  • Mieszanka mąk bezglutenowych - 200 g (u mnie Mix for Bread Balviten)
  • Błonnik jabłkowy (pektyna) - 15 g
  • Drożdże suche - 5 g
  • Cukier - 40 g
  • Sól - 1 szczypta
  • Napój sojowy - 200 ml
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki
  • Borówki lub inne owoce - ok. 70-100 g

Pyszne, puchate drożdżówki z owocami. Bardzo ładnie wyrastają, dlatego warto przygotować wgłębienie i w nim umieścić owoce, masę lub konfiturę. Owoce jako dodatek do środka również powinny się fajnie sprawdzić

Z tego przepisu otrzymasz 4 małe bułeczki.

Bułeczki nie są zbyt słodkie. Jeśli zamierzasz użyć bardzo kwaśnych owoców warto wtedy zwiększyć nieco ilość cukru bądź substancji słodzącej.

Przygotowanie

  1. Mąkę, błonnik, drożdże, sól i cukier wsypać do misy miksera.
  2. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
  3. Do garnka wlać napój sojowy i olej. Podgrzać płyn, by był ciepły/letni (odpowiedni dla drożdży).
  4. Mieszając suche składniki mikserem, powoli, jednostajnym strumieniem wlewać ciepły napój sojowy z olejem.
  5. Miksować aż do dokładnego połączenia się składników. Masa powinna być luźna, klejąca. Pozostaw ją na 20 minut w misce, w ciepłym miejscu. W tym czasie masa powinna zwiększyć swoją objętość niemal dwukrotnie.
  6. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Masę z miski podziel na 4 części i z każdej części rękami uformuj eliptyczną kulę. Ciasto powinno się nieco kleić do rąk, ale na tyle by przy formowaniu kul nie sprawiało to problemu, a „straty ciasta” nie były zbyt wielkie. Każdą z kul umieść na wcześniej przygotowanej blaszce i spłaszcz do porządanej wielkości.
  8. Włącz piekarnik do nagrzewania do 180 stopni Celsjusza na trybie grzałek
  9. Następnie na każdej części ułóż mrożone borówki, maliny, dżem malinowy lub inne ulubione dodatki. Jeśli będą to mrożone owoce warto je wcisnąć mocno w ciasto, by powstało wgłębienie. W przypadku świeżych owoców lepiej będzie je umieścić w przygotowanym wgłębieniu.
  10. Gdy piekarnik się nagrzeje, odsłonięty wierzch drożdżówki zroś wodą i wstaw blachę do piekarnika.
  11. Piecz ok. 25 minut do zarumienienia drożdżówek.
  12. Stódź na kratce.
  13. Jedz dopiero po ostygnięciu!

Wskazówka na kolejne dni po upieczeniu

Na drugi dzień (i kolejne) bułeczki mogą być trochę twardsze, ale po odparowaniu się niemal takie same jak zaraz po pieczeniu. Wystarczy, że przez ok. 5 minut będziesz je parować w przykrytym durszlaku nad gotującą się wodą.

Oceń ten przepis