Wegańskie muffinki z jabłkami i czekoladą

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 12 porcji
  • 40 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Mieszanka mąk bezglutenowych Mix for Cake Balviten - 150g
  • Jabłko - 2 duże
  • Cynamon mielony - 0,5 łyżeczki
  • Mąka gryczana biała - 50 g
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy- 1,5 łyżeczki
  • Cukier - 90g
  • Siemię lniane mielone złote - 1 łyżka
  • Gorąca woda - 0,5 szklanki (ok. 110 ml)
  • Olej rzepakowy - 60g
  • Napój sojowy - 180g
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
  • Gorzka czekolada bezglutenowa- 1 kostka

UWAGI:

  1. Wybierz słodką lub słodko-kwaśną odmianę jabłek, która nie traci całkowicie kształtu po duszeniu (np. Janagold)
  2. Zwróć uwagę na goryczkowatość czekolady. Gorycz czekolady może zepsuć smak muffinek.

Przygotowanie

Jabłka obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Następnie wytnij gniazda nasienne. Ćwiartki jabłka pokrój w poprzek na paseczki o grubości ok. 0,5 cm. Wymieszaj je w miseczce z cynamonem i na patelni, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, duś je aż zmiękną. Na koniec ściągnij przykrywkę, aby sok odparował.

Siemię lniane zalej gorącą wodą i intensywnie mieszaj, aby mieszanina była jak najbardziej jednolita.

W dużej misce wymieszaj mieszankę do ciast, mąkę gryczaną, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej umieść roztwór siemienia lnianego i poczekaj aż ostygnie (wystarczy gdy będzie ciepły). Następnie do miski z siemieniem wlej napój sojowy (można użyć również innego napoju roślinnego), olej, ocet i dokładnie wymieszaj.

Zawartość miski z suchymi składnikami przesyp do mokrych składników i mieszaj aż do połączenia (nie musi być to bardzo dokładne). Ciasto na koniec powinno mieć konsystencję nieco gęstszą niż gęsty budyń.

Foremkę na muffinki wypełnij papierowymi papilotkami. Do każdej papilotki nałóż masy do ok. ¾ wysokości. Na wierzch wyłóż jabłka, wciskając je do środka ciasta (uważaj, aby ciasto nie wylało się z papilotki!).

Czekoladę posiekaj drobno nożem i posyp z wierzchu każdą muffinkę.

Tak przygotowaną foremkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 25 minut (do suchego patyczka).

Gotowe muffinki wyciągnij z piekarnika do ostudzenia.

Oceń ten przepis