Wegańskie curry bezglutenowe

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 4 porcje
  • 45 minut
  • Średnie

Składniki:

Składniki

  • Ryż - 200 g
  • Mleczko kokosowe - 2 puszki po 200 ml
  • Marchewka - 2 sztuki
  • Pietruszka - 1 sztuka
  • Seler - ¼ sztuki
  • Por - 1 sztuka
  • Papryka czerwona - 1 sztuka
  • Papryka żółta - 1 sztuka
  • Brokuł - 1 sztuka
  • Cebula - 1 sztuka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Limonka - 1 sztuka
  • Orzechy nerkowca - 200 g
  • Olej słonecznikowy lub kokosowy - 50 ml
  • Ulubione kiełki - 1 opakowanie

Przyprawy

  • Czerwona lub żółta pasta curry KONOKWAN - 1 sztuka
  • Sos sojowy bezglutenowy - 50 ml
  • Olej z orzechów arachidowych - 20 ml
  • Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
  • Kolendra - opcjonalnie

Do przygotowania dania potrzebujesz woka lub dużej głębokiej patelni. Curry będzie świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny, poczęstunkiem na przyjęciu, obiadem dla dwojga na 2 dni albo na lunch do pudełka.

Przygotowanie

Przygotowanie

Wstawić osoloną wodę na ryż, w międzyczasie pokroić wszystkie warzywa, przed rozpoczęciem smażenia.
Czosnek pokroić na cienkie plasterki, cebulę w piórka lub kostkę; papryki oczyścić i pokroić w podłużne paski; marchewkę oraz pietruszkę w półksiężyce; brokuł umyć i pokroić w duże różyczki; seler pokroić w plasterki o szerokości ok. 1cm; por posiekać na okręgi.

Gotowanie

Do gotującej się wody włożyć swój ulubiony gatunek ryżu, polecam brązowy. Na rozgrzanej patelni rozprowadzić olej. Zeszklić cebulę przez ok. 3 min, dodać łyżkę pasty curry, następnie dodać por i czosnek, smażyć jeszcze ok. 1 min.
Dodać marchew, pietruszkę oraz seler, smażyć przez następne 3 min. Wsypać pieprz ziołowy i kolejną łyżkę pasty curry. Dodać papryki oraz brokuł, smażyć przez kolejne 3 min.
Dolać sos sojowy i pozwolić mu odparować. Dodać mleczka kokosowe, olej z orzechów arachidowych, podczas gotowania sosu stopniowo dodać resztę pasty curry (w zależności którą użyliście, ilością przyprawy kontrolujcie intensywność i ostrość dania) oraz limonkę.

Podanie

Rozgrzej drugą suchą patelnię. Przez kilka minut praż orzeszki nerkowca. Przełóż porcję ryżu do filiżanki, uformuj mały kopiec na talerzu. Dodaj obok sos, orzeszki i ulubione kiełki oraz kolendrę.

Oceń ten przepis