Wegańskie curry bezglutenowe
- 4 porcje
- 45 minut
- Średnie
Składniki:
Składniki
- Ryż - 200 g
- Mleczko kokosowe - 2 puszki po 200 ml
- Marchewka - 2 sztuki
- Pietruszka - 1 sztuka
- Seler - ¼ sztuki
- Por - 1 sztuka
- Papryka czerwona - 1 sztuka
- Papryka żółta - 1 sztuka
- Brokuł - 1 sztuka
- Cebula - 1 sztuka
- Czosnek - 2 ząbki
- Limonka - 1 sztuka
- Orzechy nerkowca - 200 g
- Olej słonecznikowy lub kokosowy - 50 ml
- Ulubione kiełki - 1 opakowanie
Przyprawy
- Czerwona lub żółta pasta curry KONOKWAN - 1 sztuka
- Sos sojowy bezglutenowy - 50 ml
- Olej z orzechów arachidowych - 20 ml
- Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
- Kolendra - opcjonalnie
Przygotowanie
Przygotowanie
Wstawić osoloną wodę na ryż, w międzyczasie pokroić wszystkie warzywa, przed rozpoczęciem smażenia.
Czosnek pokroić na cienkie plasterki, cebulę w piórka lub kostkę; papryki oczyścić i pokroić w podłużne paski; marchewkę oraz pietruszkę w półksiężyce; brokuł umyć i pokroić w duże różyczki; seler pokroić w plasterki o szerokości ok. 1cm; por posiekać na okręgi.
Gotowanie
Do gotującej się wody włożyć swój ulubiony gatunek ryżu, polecam brązowy. Na rozgrzanej patelni rozprowadzić olej. Zeszklić cebulę przez ok. 3 min, dodać łyżkę pasty curry, następnie dodać por i czosnek, smażyć jeszcze ok. 1 min.
Dodać marchew, pietruszkę oraz seler, smażyć przez następne 3 min. Wsypać pieprz ziołowy i kolejną łyżkę pasty curry. Dodać papryki oraz brokuł, smażyć przez kolejne 3 min.
Dolać sos sojowy i pozwolić mu odparować. Dodać mleczka kokosowe, olej z orzechów arachidowych, podczas gotowania sosu stopniowo dodać resztę pasty curry (w zależności którą użyliście, ilością przyprawy kontrolujcie intensywność i ostrość dania) oraz limonkę.
Podanie
Rozgrzej drugą suchą patelnię. Przez kilka minut praż orzeszki nerkowca. Przełóż porcję ryżu do filiżanki, uformuj mały kopiec na talerzu. Dodaj obok sos, orzeszki i ulubione kiełki oraz kolendrę.