Waniliowy sernik z truskawkami
- 16 porcji
- 2 godziny
- Łatwe
Składniki:
Ciasto kruche:
- 300 g mąki bezglutenowej
- 3 łyżki ksylitolu lub cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego bezglutenowego
- 250 g masła, zimnego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1 jajko
Masa serowa:
- 500 g twarogu z wiaderka
- 500 g mascarpone
- 200 g ksylitolu/cukru
- 4 jajka
- 2 opakowania bezglutenowego budyniu waniliowego bez cukru
- 300 g truskawek świeżych lub mrożonych
- * w przypadku użycia owoców mrożonych: 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie
Ciasto kruche:
Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
Ciasto podzielić na dwie części: ¾ i ¼.
Z obu części ciasta uformować kule, lekko je spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. ¾ ciasta wykleić, wyklejając również boki formy mniej więcej do połowy jej wysokości.
Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. (Jeśli ciasto podczas wyklejania formy mocno zmiękło, schłodzić je w lodówce, aż stwardnieje).
Masa serowa:
Twaróg, mascarpone, jajka, cukier i budyń w proszku przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
Masę serową wylać i wyrównać.
Na masie serowej ułożyć owoce (mrożone obtoczyć uprzednio w skrobi ziemniaczanej).
Z pozostałej ¼ części ciasta odrywać kawałki, rozpłaszczyć na dłoni i układać je na masie serowej.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
*Chłodny sernik dobrze jest jeszcze schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce.
Smacznego!