Waniliowy sernik z truskawkami

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 16 porcji
  • 2 godziny
  • Łatwe

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki bezglutenowej
  • 3 łyżki ksylitolu lub cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego bezglutenowego
  • 250 g masła, zimnego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 jajko

Masa serowa:

  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 500 g mascarpone
  • 200 g ksylitolu/cukru
  • 4 jajka
  • 2 opakowania bezglutenowego budyniu waniliowego bez cukru
  • 300 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • * w przypadku użycia owoców mrożonych: 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Smak lata na bogato, czyli sernik z dodatkiem pysznych truskawek!

Przygotowanie

Ciasto kruche:

Z  mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.

Ciasto podzielić na dwie części: ¾ i ¼.

Z obu części ciasta uformować kule, lekko je spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.

Dno blaszki  wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. ¾ ciasta wykleić, wyklejając również boki formy mniej więcej do połowy jej wysokości.

Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. (Jeśli ciasto podczas wyklejania formy mocno zmiękło, schłodzić je w lodówce, aż stwardnieje).

Masa serowa:

Twaróg, mascarpone, jajka, cukier i budyń w proszku przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.

Masę serową wylać i wyrównać.

Na masie serowej ułożyć owoce (mrożone obtoczyć uprzednio w skrobi ziemniaczanej).

Z pozostałej ¼ części ciasta odrywać kawałki, rozpłaszczyć na dłoni i układać je na masie serowej.

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

*Chłodny sernik dobrze jest jeszcze schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce.

Smacznego!

Oceń ten przepis