Uszka z grzybami

Oceń przepis

Średnia ocena: 1
  • -
  • 2 godziny
  • Łatwe

Składniki:

Ciasto:

  • Mąka bezglutenowa (makaronowa lub uniwersalna) - 150g
  • Żółtko - 1 sztuka (lub 1 łyżka oleju)
  • Woda (bardzo gorąca) - ok. 1 szklanki
  • Sól - do smaku

Nadzienie:

  • Grzyby suszone - 60g lub 200g pieczarek
  • Cebula - 1 sztuka, duża
  • Olej - 2 łyżki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Nadzienie: Grzyby dokładnie umyć, namoczyć na 15-20 minut w niedużej ilości wody, ugotować tak, aby pozostało niewiele wywaru. Wywar można wykorzystać do barszczu.

Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na oleju na jasno złoty kolor.

Odcedzić grzyby i jak najdrobniej posiekać lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Połączyć z podsmażoną cebulką i chwilę zasmażać, aby odparować pozostały płyn. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Ostudzić.

Przygotowanie ciasta: Wsypać bezglutenową mąkę do miski, dodać dużą szczyptę soli, wlać 1 szklankę bardzo gorącej wody i olej. Wymieszać mąkę z wodą, starając się rozcierać łyżką powstające grudki.

Jeśli potrzeba, dolewać stopniowo po łyżce wody. Cała mąka ma być zaparzona, ale ciasto nie może być ani zbyt twarde ani zbyt luźne – konsystencja powinna być taka, aby łatwo dało się zrobić palcem dołek w cieście.

Przykryć miskę ściereczką, żeby ciasto nie obeschło i odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia. Z wciąż ciepłego ciasta robimy uszka. Jeśli ciasto wydaje nam się zbyt rzadkie, podsypać mąką i zarobić. Uszka można robić na dwa sposoby.

Tradycyjnie – rozwałkowany płat ciasta należy pociąć na kwadraty 4×4 cm. Na każdy kwadracik nakładać łyżeczką farsz. Kwadraciki składać po przekątnej, zlepiając brzegi, a następnie zlepić razem dwa przeciwległe rogi.

Drugi sposób polega na odrywaniu małych porcji ciasta i rozklepywaniu ich na omączonej dłoni na placuszek, na który nakładamy farsz. Następnie zlepić wystające rogi pierożka formując uszko. Ten drugi sposób jest łatwiejszy dla początkujących (ciasto nie przylepia się do stolnicy i wałka).

Gotowe uszka układać na posypanej mąką bezglutenową ściereczce kuchennej i przykryć, aby nie obeschły (obeschnięte popękają podczas gotowania).

Uszka wrzucać na posolony wrzątek i gotować powoli, bez przykrycia. Wyjmować, gdy wypłyną na wierzch – gotują się szybko. Układać na posmarowanym olejem talerzu, dobrze jest też każdy pierożek posmarować olejem, a następnie przykryć wszystkie czystą ściereczką, aby nie obsychały. Z przepisu wychodzi ok. 45 sztuk uszek (ilość zależy od wprawy osoby robiącej).

Uwaga: Uszka można można mrozić podzielone na porcje, zarówno przed ugotowaniem jak i po ugotowaniu. Każdy sposób ma swoich zwolenników. Ja mrożę surowe rozłożone pojedynczo, po zamrożeniu zsypuję do woreczków.

 

Oceń ten przepis