Uszka wigilijne

Oceń przepis

Średnia ocena: 3.5
  • 12 porcji
  • 1 godzina
  • Łatwe

Składniki:

Ciasto:

  • Mąka bezglutenowa typu Mix it universal Schar (te na zdjęciu) lub pierogowo naleśnikowa - 1/2 kg
  • Jajko - 1 szt.
  • Olej słonecznikowy - 6 łyżek
  • Woda - 1 szklanka (ciepłej)

Nadzienie:

  • Grzyby - 10 g (ugotowane)
  • Cebula - 1 sztuka (drobno posiekana, podsmażona)
  • Sól
  • Pieprz bezglutenowy
  • Olej słonecznikowy - 1 łyżka (do podsmażenia cebuli)

Witam. Udostępniam Państwu przepis na uszka i pierogi mojej Mamuśki. Krysia jako żona i mama 3 osób z celiakią stała się specem w lepieniu pierogów. Od wielu lat dziękujemy Jej za to, że nie straciliśmy smaku z tak tradycyjnej potrawy.

Przygotowanie

Do miski wsypuję 1/2 kg mąki bezglutenowej, dodaję 1 jajko 6, łyżek oleju słonecznikowego oraz 1 szklankę wody ciepłej. Jak potrzeba to dolewam jeszcze trochę wody, żeby ciasto było miękkie. Lepiej żeby było rzadsze i podsypywać mąką niż twarde, z którego nic nie wyjdzie.

Wyrabiam na gładką masę. Wykładam na stolnicę, rozwałkowuję i kroję na kwadraciki ok 1,5×1,5cm. Przykrywam folią lub woreczkiem żeby ciasto nie wysychało. Kwadraciki wyciągam bezpośrednio spod folii i kleję uszka.

Nadzienie: Ugotowane grzyby mielę. Dodaję drobno posiekaną podsmażoną cebulkę na małej ilości oleju (aby farsz nie był wodnisty i nie przeszkadzało to w sklejaniu) przyprawić solą i pieprzem.

Zrobionych uszek nie trzeba przykrywać.

Na gotującą osoloną wodę z dodatkiem oleju wrzucam uszka. Od wypłynięcia na wierzch gotuję 3 minuty. Wykładam łyżką cedzakową na deskę przykrytą folią lub papierem do pieczenia. Uszka staram się aby leżały obok siebie, nie na sobie bo się posklejają. Po wystudzeniu razem z deską wsadzam do zamrażarki. Tak zamrożone wyciągam i wkładam do woreczków. Włożone do zamrażarki czekają na Wigilię.

W dniu Wigilii rozmrażam je. Do bezpiecznego zagrzania aby się nie rozgotowały używam mikrofalówki. Talerz z uszkami wkładam do woreczka/reklamówki na owoce. Wtedy uszka pozostają miękkie. Można je również zagrzać w gotującej się wodzie jak od razu po zrobieniu.

Z podanej porcji wyszło mi 120 uszek lub 30 pierogów z kapustą i grzybami.

Smacznego!

Oceń ten przepis