Ukrainka bezglutenowa

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 20 porcji
  • 2 godziny
  • Średnie

Składniki:

Ciasto

  • Jajka – 4 sztuki
  • Masło – 1/2 kostki
  • Cukier waniliowy bezglutenowy – 1 opakowanie
  • Cukier puder – 1/2 szklanki
  • Miód – 1 łyżka
  • Mąka bezglutenowa do wypieku ciast – 1 szklanka
  • Kakao – 2 czubate łyżki
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy– 1 łyżeczka

Krem

  • Mleko – 2 i 1/2 szklanki
  • Cukier puder - 1/3 szklanki
  • Cukier waniliowy bezglutenowy – 1 opakowanie
  • Jajka – 1 sztuka
  • Budyń śmietankowy bezglutenowy – 2 opakowania
  • Masło – 1/2 kostki

Ukrainka kojarzy nam się z pracochłonnym i trudnym w wykonaniu ciastem, jednak nie zawsze musi tak być. Poniżej prosty przepis na to przepyszne ciasto o niepowtarzalnym smaku w wersji bezglutenowej.  To słodki, uniwersalny wypiek, idealny na każdą okazję.

Przygotowanie

Ciasto:

Masło ucieramy z żółtkami, cukrami i miodem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę mieszamy w osobnym naczyniu z kakao i proszkiem do pieczenia. Do utartych składników dodajemy stopniowo mąkę z kakao i proszkiem oraz ubite białka. Mieszamy do połączenia wszystkich składników. Wykładamy po ok. 5 łyżek na blachę o wymiarach 32 x 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia i bardzo cienko rozsmarowujemy. Każdy spód pieczemy piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 7-8 min (porcja ciasta na ok. 5 spodów).

Krem:

2 szklanki mleka gotujemy. W pozostałej 1/2 szklanki mleka rozrabiamy budynie i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Masło ucieramy z cukrami i jajkiem. Ostudzony budyń powoli dodajemy do utartego masła, ciągle miksując na małych obrotach. Wystudzone spody przekładamy kremem. Jeden z nich rozkruszamy i posypujemy wierzch ciasta.

Oceń ten przepis