Ukrainka bezglutenowa
- 20 porcji
- 2 godziny
- Średnie
Składniki:
Ciasto
- Jajka – 4 sztuki
- Masło – 1/2 kostki
- Cukier waniliowy bezglutenowy – 1 opakowanie
- Cukier puder – 1/2 szklanki
- Miód – 1 łyżka
- Mąka bezglutenowa do wypieku ciast – 1 szklanka
- Kakao – 2 czubate łyżki
- Proszek do pieczenia bezglutenowy– 1 łyżeczka
Krem
- Mleko – 2 i 1/2 szklanki
- Cukier puder - 1/3 szklanki
- Cukier waniliowy bezglutenowy – 1 opakowanie
- Jajka – 1 sztuka
- Budyń śmietankowy bezglutenowy – 2 opakowania
- Masło – 1/2 kostki
Przygotowanie
Ciasto:
Masło ucieramy z żółtkami, cukrami i miodem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę mieszamy w osobnym naczyniu z kakao i proszkiem do pieczenia. Do utartych składników dodajemy stopniowo mąkę z kakao i proszkiem oraz ubite białka. Mieszamy do połączenia wszystkich składników. Wykładamy po ok. 5 łyżek na blachę o wymiarach 32 x 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia i bardzo cienko rozsmarowujemy. Każdy spód pieczemy piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 7-8 min (porcja ciasta na ok. 5 spodów).
Krem:
2 szklanki mleka gotujemy. W pozostałej 1/2 szklanki mleka rozrabiamy budynie i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Masło ucieramy z cukrami i jajkiem. Ostudzony budyń powoli dodajemy do utartego masła, ciągle miksując na małych obrotach. Wystudzone spody przekładamy kremem. Jeden z nich rozkruszamy i posypujemy wierzch ciasta.