Ubijana kawa po koreańsku

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 2 porcje
  • 3 minuty
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 łyżki rozpuszczalnej kawy
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 400-500 ml zimnego lub ciepłego mleka (krowiego lub roślinnego)
  • kostki lodu do zimnego mleka (opcjonalnie)

Kawa po koreańsku (dalgona coffee) to kawa składająca się z ciepłego lub zimnego mleka i kremowej, kawowej pianki na górze. Tak podana kawa wygląda bardzo efektownie. Sposób przygotowania kawowej pianki jest bardzo prosty. Wystarczy do tego kawa rozpuszczalna, cukier i woda, wszystko połączone razem ze sobą w proporcjach 1:1:1.

Przygotowanie

Kawę, cukier i ciepłą wodę umieścić w słoiczku lub wysokiej szklance i wymieszać do rozpuszczenia kawy. Ubijać mikserem lub rózgową trzepaczką do kawy na baterię ok. 4-5 minut, aż do otrzymania sztywnej pianki kawowej, bez grudek kawy czy kryształków cukru. Kawa musi być koniecznie rozpuszczalna, inna tak się nie ubije. Ubita kawa przypomina konsystencją bitą śmietanę i jest bardzo intensywnie kawowa w smaku.

Do dwóch szklanek wlać mleko (dowolnie zimne lub ciepłe), a na wierzch łyżką nałożyć ubitą kawę. Do zimnego mleka można wrzucić dodatkowo kilka kostek lodu lub kulkę lodów – otrzymamy wtedy deser kawowy. Podawać od razu. Wierzch można dowolnie udekorować, pokruszoną lub startą czekoladą,  łezkami czekoladowymi, gorzkim kakao lub syropem klonowym.

Na zdjęciu kawa z mlekiem owsianym.

Oceń ten przepis