Ubijana kawa po koreańsku
- 2 porcje
- 3 minuty
- Bardzo łatwe
Składniki:
- 2 łyżki rozpuszczalnej kawy
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki ciepłej wody
- 400-500 ml zimnego lub ciepłego mleka (krowiego lub roślinnego)
- kostki lodu do zimnego mleka (opcjonalnie)
Przygotowanie
Kawę, cukier i ciepłą wodę umieścić w słoiczku lub wysokiej szklance i wymieszać do rozpuszczenia kawy. Ubijać mikserem lub rózgową trzepaczką do kawy na baterię ok. 4-5 minut, aż do otrzymania sztywnej pianki kawowej, bez grudek kawy czy kryształków cukru. Kawa musi być koniecznie rozpuszczalna, inna tak się nie ubije. Ubita kawa przypomina konsystencją bitą śmietanę i jest bardzo intensywnie kawowa w smaku.
Do dwóch szklanek wlać mleko (dowolnie zimne lub ciepłe), a na wierzch łyżką nałożyć ubitą kawę. Do zimnego mleka można wrzucić dodatkowo kilka kostek lodu lub kulkę lodów – otrzymamy wtedy deser kawowy. Podawać od razu. Wierzch można dowolnie udekorować, pokruszoną lub startą czekoladą, łezkami czekoladowymi, gorzkim kakao lub syropem klonowym.
Na zdjęciu kawa z mlekiem owsianym.