Tortille z nadzieniem meksykańskim

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 4 porcje
  • 20 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Tortille bezglutenowe kukurydziane - ok. 6 szt.
  • Fasola czerwona konserwowa, odsączona z zalewy - 1 puszka (240 g)
  • Kukurydza konserwowa, odsączona z zalewy - 8 łyżek (120 g)
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (50 g)
  • Marchew - 2 szt. (100 g)
  • Pieczarki - 7 szt. (140 g)
  • Cebula - pół szt. (50 g)
  • Czosnek - 1 ząbek (5 g)
  • Olej - 2 łyżki (20 g)
  • Majonez - 3 łyżki (80 g)
  • Kapusta pekińska - ok. 300g

Przyprawy:

  • Kmin rzymski mielony - 1/4 łyżeczki
  • Oregano - 1/2  łyżeczki
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Chili - 1/4 łyżeczki
  • Sól - 1/2 łyżeczki

Tortille z nadzieniem meksykańskim to pyszna i sycąca propozycja na drugie śniadanie lub lunch. Nadają się także na spotkania ze znajomymi oraz by zabrać je ze sobą na wynos.

Przygotowanie

1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na oleju na patelni.

2. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pieczarki pokroić w plastry, dodać na patelnię. Dusić ok. 5-10 min.

3. Fasolę rozgnieść widelcem. Dodać wraz z kukurydzą, przecierem pomidorowym i przyprawami na patelnię. Gotować ok. 15 min bez pokrywki od czasu do czasu mieszając.

4. Odstawić do ostudzenia na ok. godzinę.

5. Każdego placka tortilli posmarować nadzieniem (ok. 2 łyżki), dodać pół łyżki majonezu, posypać poszatkowaną kapustą pekińską i zawinąć w rulony chowając brzegi tortilli do środka. Przekroić na pół.

Oceń ten przepis