Tortilla z patelni

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 2 porcje
  • 30 minut
  • Średnie

Składniki:

  • Mąka gryczana bezglutenowa - 60 g
  • Siemię lniane, zmielone - 20 g
  • Skrobia z tapioki - 20 g
  • Olej - 3 łyżki
  • Sól - szczypta
  • Wrzątek - 100-110 ml
  • Tłuszcz do smarowania (masło klarowane)

Pochodzące z kuchni meksykańskiej tortille to smaczna i szybka przekąska. Moje tortille dają się zwijać, więc można je nadziać farszem. W razie czego można nimi zastąpić chleb gdy go zabraknie.  Można też zrobić z nich pizzę z patelni. Proste, łatwe i smaczne.

Przygotowanie

Wymieszać w misce obie mąki, sól i siemię lniane. Około dwie trzecie wymieszanych suchych odłożyć do innego naczynia i zalać wrzątkiem, wymieszać dokładnie. Przestudzić, dodać olej i resztę mąki. Wyrobić.

Podzielić na 3-4 kulki, rozwałkować dosyć cienko podsypując mąką gryczaną. Smażyć kilka minut na suchej bardzo mocno rozgrzanej nieprzywierającej patelni. Przewrócić i posmarować lekko tłuszczem. Usmażyć tortillę z drugiej strony, układać na talerzu jeden na drugim.

Uwaga: Gdy bardzo gorące ciasto posmaruje się tłuszczem robią się fajne bąble. Bardzo dobre również bez farszu, prosto z patelni;)

Oceń ten przepis