Tortilla z humusem z buraka i wędzonym łososiem

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 1 porcja
  • 15 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

Hummus z buraka

  • Buraki - 2 małe szt. ok. 160 g
  • Ciecierzyca - 460 g
  • Zakwas z buraków - 100 ml
  • Chrzan tarty - 50 g
  • Sól
  • Pieprz

Dodatkowo

  • Tortilla bezglutenowa- 2 placki
  • Rukola - 1 garść
  • Łosoś wędzony - 4 średnie plastry

Pyszne tortille z humusem z buraka są świetnym pomysłem, by zabrać je ze sobą do szkoły lub pracy. Miłośnicy ćwikły (i nie tylko) pokochają ten smak. Pozostały humus można zjeść ze świeżymi warzywami, pieczywem lub jako przekąskę 😉

Przygotowanie

  • Buraka upiecz w piekarniku przykrytego folią aluminiową w temperaturze 180° do miękkości. Długość będzie zależna od wielkości buraka. Po upieczeniu obierz go ze skórki.
  • Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu i zblenduj na gładką masę.  Jeśli zachowasz moje proporcje otrzymasz konsystencję bardzo gęstej śmietany.
  • Konsystencję możesz regulować dodając zakwas według uznania. Jeśli go nie masz, dodaj wodę i odrobinę octu jabłkowego lub soku z cytryny. Smak będzie troszkę inny, ale nadal pyszny.
  • Na bezglutenowych plackach tortilli rozsmaruj po łyżce humusu.
  • Dodaj rukolę i łososia.
  • Zwiń w rulon i pokrój wg uznania.

Smacznego!

Oceń ten przepis