Tortilla z humusem z buraka i wędzonym łososiem
- 1 porcja
- 15 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
Humus z buraka
- Buraki - 2 małe szt. ok. 160 g
- Ciecierzyca - 460 g
- Zakwas z buraków - 100 ml
- Chrzan tarty - 50 g
- Sól
- Pieprz
Dodatkowo
- Tortilla bezglutenowa- 2 placki
- Rukola - 1 garść
- Łosoś wędzony - 4 średnie plastry
Przygotowanie
- Buraka upiecz w piekarniku przykrytego folią aluminiową w temperaturze 180° do miękkości. Długość będzie zależna od wielkości buraka. Po upieczeniu obierz go ze skórki.
- Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu i zblenduj na gładką masę. Jeśli zachowasz moje proporcje otrzymasz konsystencję bardzo gęstej śmietany.
- Konsystencję możesz regulować dodając zakwas według uznania. Jeśli go nie masz, dodaj wodę i odrobinę octu jabłkowego lub soku z cytryny. Smak będzie troszkę inny, ale nadal pyszny.
- Na bezglutenowych plackach tortilli rozsmaruj po łyżce humusu.
- Dodaj rukolę i łososia.
- Zwiń w rulon i pokrój wg uznania.
Smacznego!