Tortilla z patelni
- 2 porcje
- 30 minut
- Średnie
Składniki:
- Mąka gryczana bezglutenowa - 60 g
- Siemię lniane, zmielone - 20 g
- Skrobia z tapioki - 20 g
- Olej - 3 łyżki
- Sól - szczypta
- Wrzątek - 100-110 ml
- Tłuszcz do smarowania (masło klarowane)
Przygotowanie
Wymieszać w misce obie mąki, sól i siemię lniane. Około dwie trzecie wymieszanych suchych odłożyć do innego naczynia i zalać wrzątkiem, wymieszać dokładnie. Przestudzić, dodać olej i resztę mąki. Wyrobić.
Podzielić na 3-4 kulki, rozwałkować dosyć cienko podsypując mąką gryczaną. Smażyć kilka minut na suchej bardzo mocno rozgrzanej nieprzywierającej patelni. Przewrócić i posmarować lekko tłuszczem. Usmażyć tortillę z drugiej strony, układać na talerzu jeden na drugim.
Uwaga: Gdy bardzo gorące ciasto posmaruje się tłuszczem robią się fajne bąble. Bardzo dobre również bez farszu, prosto z patelni;)