Tort Tiramisu
- -
- 45 minut
- Łatwe
Składniki:
- Biszkopty podłużne - 300 g (tyle aby ułożyć z nich 3 warstwy w tortownicy)
- Ser mascarpone - 2 opakowania
- Jajko - 4 sztuki
- Cukier - 8 łyżek (drobny lub puder)
- Kawa rozpuszczalna - 2-3 łyżki
- Alkohol - 50 ml
- Kakao - 2 łyżki
- Sól
Przygotowanie
Zaparzyć mocną kawę (rozpuścić kawę w dwóch niepełnych szklankach gorącej wody), wystudzić i dodać alkohol.
Białka rozdzielić od żółtek.
Do żółtek dodać ¾ przygotowanego cukru i utrzeć mikserem na puszysty krem (ucierać min. 15 minut).
Dodać ser mascarpone i wymieszać łyżką, a potem mikserem do uzyskania jednolitej masy.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić mocno na pianę. Stopniowo wsypywać pozostały cukier cały czas ubijając. Ubijać jeszcze przez 3 minuty, a następnie połączyć z masą mascarpone.
Biszkopty kolejno zanurzać na krótko w kawie aby nie nasiąkły za bardzo.
Układać biszkopty w tortownicy.
Przełożyć 1/3 masą mascarpone.
Oprószyć kakao przez sitko.
Ułożyć tak jeszcze 2 warstwy.
Włożyć do lodówki na minimum 5 godzin.
Przed podaniem posypać resztą kakao.
Serwować schłodzone.