Tort Tiramisu

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • -
  • 45 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Biszkopty podłużne - 300 g (tyle aby ułożyć z nich 3 warstwy w tortownicy)
  • Ser mascarpone - 2 opakowania
  • Jajko - 4 sztuki
  • Cukier - 8 łyżek (drobny lub puder)
  • Kawa rozpuszczalna - 2-3 łyżki
  • Alkohol - 50 ml
  • Kakao - 2 łyżki
  • Sól

Elegancki włoski deser z procentami 🙂

Przygotowanie

Zaparzyć mocną kawę (rozpuścić kawę w dwóch niepełnych szklankach gorącej wody), wystudzić i dodać alkohol.

Białka rozdzielić od żółtek.

Do żółtek dodać ¾ przygotowanego cukru i utrzeć mikserem na puszysty krem (ucierać min. 15 minut).

Dodać ser mascarpone i wymieszać łyżką, a potem mikserem do uzyskania jednolitej masy.

Do białek dodać szczyptę soli i ubić mocno na pianę. Stopniowo wsypywać pozostały cukier cały czas ubijając. Ubijać jeszcze przez 3 minuty, a następnie połączyć z masą mascarpone.

Biszkopty kolejno zanurzać na krótko w kawie aby nie nasiąkły za bardzo.

Układać biszkopty w tortownicy.

Przełożyć 1/3 masą mascarpone.

Oprószyć kakao przez sitko.

Ułożyć tak jeszcze 2 warstwy.

Włożyć do lodówki na minimum 5 godzin.

Przed podaniem posypać resztą kakao.

Serwować schłodzone.

Oceń ten przepis