Tort Pavlova

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • -
  • 2 godziny
  • Średnie

Składniki:

Beza:

  • Białko jajka - 5 sztuk
  • Cukier puder - 220 g
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
  • Ocet - 1 łyżeczka

Krem:

  • Śmietana 36% - 150 ml
  • Serek mascarpone - 250 g
  • Cukier puder - 3 łyżki
  • Maliny (lub ew. inne owoce) - do dekoracji

Pyszny, elegancki i legendarny tort.

Przygotowanie

Beza: Jajka, których użyjemy do upieczenia bezy, powinny mieć temperaturę pokojową, kilka godzin wcześniej należy je wyjąć z lodówki.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli dodajemy cukier puder. Pod koniec miksowania dodajemy także mąkę ziemniaczaną i łyżeczkę octu.

Na blasze z piekarnika układamy arkusz papieru do pieczenia i zaznaczamy na nim okrąg. Najłatwiej jest odrysować go od dużego talerza o średnicy około 22 cm.

Na okrąg ten powoli wykładamy łyżką masę białkową, starając się uformować ją tak, aby boki były nieco wyższe niż środek. Tak przygotowaną bezę wstawiamy do nagrzanego do 180ᴼC piekarnika, a po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do ok. 140ᴼC.

Pieczemy około 1,5 godziny, po czym uchylamy piekarnik i studzimy.

Krem: Schłodzoną śmietanę 36% miksujemy z cukrem pudrem, a następnie łączymy z serkiem mascarpone. Ubijamy jeszcze chwilę i dodajemy kilkanaście zmiksowanych malin.

A teraz najważniejsze: bezę możemy upiec dzień wcześniej, jednak należy pamiętać, aby krem i dekorację wyłożyć na nią tuż przed podaniem, żeby nie rozmiękła. Nie należy się martwić, jeśli beza w jakimś miejscu pęknie bądź się ukruszy. Taki już jej urok i nie ma to większego znaczenia dla odczuć wizualnych i smakowych.

Do przyozdobienia tortu możemy użyć dowolnych owoców, najlepiej sezonowych – malin, truskawek, borówek, jagód, porzeczek, pokrojonych kawałków kiwi, winogron, cząstek mandarynek bądź pomarańczy lub tego, co nam jeszcze podpowie wyobraźnia. Można także dodać świeże listki mięty.

To jest oczywiście jeden z wielu przepisów na tort Pavlova. W innej wersji do dekoracji możemy użyć jednego rodzaju owoców, a tuż przed podaniem polać tort gęstym syropem malinowym lub też zrobić bezę z kremem kawowym i oblać ją roztopioną czekoladą.

 

 

 

Oceń ten przepis